Veiligheid en gedigitaliseerde criminaliteit

Burgemeester Dirk heijkoop over veiligheid en gedigitaliseerde criminaliteit zoals digitale oplichting, koopfraude en cyberpesten.

Als burgemeester en portefeuillehouder veiligheid vind ik het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van de gevolgen van gedigitaliseerde criminaliteit zoals digitale oplichting, koopfraude en cyberpesten.

U leest hieronder een interview met Gert- Jan Kon, eigenaar van het bedrijf Installatiebureau Kon. In december 2023 is dit bedrijf slachtoffer geworden van gedigitaliseerde criminaliteit. Hij vertelt hoe één van zijn medewerkers, zonder te weten, ‘ja’ heeft gezegd op advertentieruimte in een niet bestaande stadsgids. Dit is zomaar een voorbeeld en kan iedereen overkomen!

De meeste slachtoffers van gedigitaliseerde criminaliteit zijn ondernemers, jongeren en 55 plussers. Om de bewustwording te vergroten organiseert de gemeente het komende jaar diverse bijeenkomsten voor deze verschillende doelgroepen.

Op 13 mei 2024 organiseert onze gemeente in samenwerking met de gemeente Sliedrecht, de Bedrijfskern Hardinxveld-Giessendam, Ondernemend Hardinxveld en de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) een bijeenkomst over ondermijning en cybercriminaliteit voor de leden van deze ondernemersverenigingen. Ook organiseren wij op 19 juni 2024 samen met de andere gemeenten in de regio Drechtsteden een bijeenkomst over cybercriminaliteit voor alle ondernemers uit de regio.

Op zowel de basisscholen als de middelbare scholen is het afgelopen kwartaal ook aandacht gegeven aan gedigitaliseerde criminaliteit. De scholen en de wijkagenten zorgden ervoor dat de kinderen een eerste kennismaking hadden met dit onderwerp. Ook organiseren wij elk kwartaal preventiebijeenkomsten voor 55 plussers die in het teken staan van gedigitaliseerde criminaliteit.

Mocht u zelf slachtoffer zijn van gedigitaliseerde criminaliteit doet u dan direct aangifte bij de politie. Ook kunt u contact opnemen met team veiligheid van de gemeente teamveiligheid@hardinxveld-giessendam.nl als u vragen heeft of uw zorgen wilt delen.

“Zeg geen ‘ja’ in een telefonisch verkoopgesprek”

Installatiebureau Kon werd het slachtoffer van een ‘slimme’ telefonische verkooptruc. Een wet om het aan te pakken is er nog niet, de gemeente richt zich op bewustwording.

Telefoon! Een medewerker van Installatiebureau Kon neemt op. Het blijkt een advertentieverkoper. De medewerker beantwoordt de vragen en hangt op. Even later blijkt het gesprek te zijn opgenomen en de vragen en antwoorden verknipt. Gevolg: Kon blijkt, zonder het te weten, ja te hebben gezegd op advertentieruimte in een niet bestaande stadsgids. Het bedrijf is opgelicht.

Bewustwording

Directeur Gert-Jan Kon wil via dit artikel bewustwording creëren bij collegaondernemers en particulieren: “Ze gaan heel slim te werk. Zodra je een keer ‘ja’ zegt in zo’n telefoongesprek, knippen ze die ‘ja’ later na de vraag: dus u wilt een advertentie kopen? En er is niets tegen te doen. Dat frustreert me nog het meest. De oplichters komen ermee weg.”

Vraag aanbod per mail

Het bedrijf heeft de factuur van de oplichters niet betaald. “Geen cent. En na een aantal intimiderende telefoontjes stopte het eisen van geld. Mijn advies is: ga geen verkoopgesprek per telefoon of aan de deur aan. En vermijd sowieso het woord ‘ja’, ‘dat klopt’, ‘akkoord’ of woorden van die strekking, want dat misbruiken ze later in een montage. Wees kort en vraag om een aanbod per e-mail.”

Bijeenkomst over oplichting

De gemeente erkent de oplichting en werkt ook aan bewustwording onder burgers en ondernemers. In het tweede kwartaal van 2024 organiseert de gemeente bijvoorbeeld een bijeenkomst voor ondernemers, onder andere over dit onderwerp. Verder, zo zegt de gemeente, is het aan de politie om (waar mogelijk) strafrechtelijk op te treden. Hiervoor is sowieso een aangifte nodig.