Burgemeester Dirk Heijkoop over Koningsdag 2017, 4 en 5 mei

Home > Inwoners > Nieuws > Burgemeester Dirk Heijkoop over Koningsdag 2017, 4 en 5 mei

Burgemeester Dirk Heijkoop over Koningsdag 2017, 4 en 5 mei

Koningsdag 2017

Koning Willem-Alexander viert samen met zijn gezin en alle inwoners van Nederland op 27 april zijn vijftigste verjaardag! Koningsdag krijgt dit jaar daardoor een extra feestelijk tintje, hoewel dat bijna onmogelijk lijkt gezien het grote enthousiasme waarmee de afgelopen jaren al invulling is gegeven aan onze nationale feestdag. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima vormen een modern vorstenpaar, dat midden in het leven en tussen de bevolking staat. De spontane uitnodiging aan zijn leeftijdsgenoten, die op dezelfde dag jarig zijn om deel te nemen aan het diner met de Koninklijke familie is daar een duidelijk voorbeeld van. Als ik een dag later was geboren had ik ook een kansje gemaakt om aan te zitten aan het diner, maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben! Ik hoop samen met u op Koningsdag in Hardinxveld-Giessendam te genieten van alle activiteiten die deze dag voor ons in petto heeft. De aubade met medewerking van de schoolkinderen en Gemengde Zangvereniging Volharding – die dit jaar om 9.30 uur plaatsvindt bij het Woonzorgcentrum ‘De Lange Wei’ - vormt het startpunt van ons ‘Oranjefeest’. De schoolkinderen en Gemengde Zangvereniging Volharding zijn er klaar voor! Ongetwijfeld bent u op dat tijdstip al wakker geschud en in de juiste stemming om mee te zingen vanwege de ‘lawaaioptocht’, die al vroeg in de ochtend wordt georganiseerd. ‘U komt toch ook’?

4 en 5 mei

Op 4 mei herdenken we met elkaar en op 5 mei waarderen we onze vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. De slogan ‘Geef vrijheid door’ vormt de leidraad. Dit jaar is aan de tekst van het jaarthema de titel meegegeven ‘de kracht van het persoonlijk verhaal’. Het is geen wonder dat de persoonlijke verhalen, zoals van Anne Frank in haar Dagboek, van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook de verhalen over de fictieve hoofdpersonen uit Oorlogswinter van Jan Terlouw en Oeroeg van Hella Haasse nog steeds tot onze verbeelding spreken. Ze ontroeren omdat ze de essentie van het leven nabij brengen. Ze gaan over moed en opoffering, aldus Arendo Joustra, de schrijver van de tekst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven doorgeven. Er kan nog steeds van worden geleerd. Het is belangrijk om ieder jaar weer met elkaar uiting te geven aan onze gevoelens over de waarde en betekenis van vrijheid door te herdenken, ook in Hardinxveld-Giessendam.

In Het Kompas vindt u het complete programma van Koningsdag 2017 en van de 4 mei herdenking. Het Koningsdagprogramma staat ook dit jaar weer borg voor een feestelijke invulling van die dag. Op zo’n dag wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk vrijwilligers zijn, Stichting Oranje Trouw coördineert en organiseert, Scouting A15 is ieder jaar weer paraat, op het Rode Kruis kan worden gerekend, maar ook de sport- en zangverenigingen en anderen zetten zich in voor een feestelijk resultaat. Dank hiervoor!

Een feestelijke en zonnige Koningsdag 2017, een waardevolle Herdenking en Bevrijdingsdag toegewenst.

Ik ontmoet u graag bij beide gelegenheden!

Dirk Heijkoop, burgemeester