Afleggen ondersteuningsverklaring

Een politieke partij die wil mee- doen aan verkiezingen heeft soms een ondersteuningsverklaringen nodig. Hiermee kunnen inwoners de deelname van een politieke partij mogelijk maken.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart kunt u bij de publieksbalie van de gemeente in de periode van 4 januari tot en met 1 februari zo’n ondersteuningsverklaring afleggen. Een ondersteuningsverklaring is nodig voor een partij die:

  • Voor het eerst meedoet aan de verkiezingen; 
  • Bij de vorige verkiezingen geen zetel(s) heeft behaald; 
  • Geen partijnaam geregistreerd heeft (blanco lijst).

Eén verklaring

Elke stemgerechtigde binnen de gemeente mag maximaal één ondersteuningsverklaring afleggen op het gemeentehuis, in het bijzijn van een ambtenaar. Vooraf een afspraak maken is niet verplicht, maar vanwege corona wel wenselijk. Bel hiervoor 14 0184. Geen afspraak kan betekenen dat u langer moet wachten.

Formulier

Neem tijdens uw bezoek een geldig identiteitsbewijs en het ingevulde, maar nog niet ondertekende ondersteuningsverklaring formulier mee (model H4, te verkrijgen bij de politieke partij). U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de verklaring terecht komt bij degene die de kandidatenlijst inlevert.

Vragen?

Neem dan contact op met de gemeente op telefoonnummer 14 0184.