Stemmen bij volmacht

U wilt stemmen, maar kunt niet zelf? Bijvoorbeeld omdat u op de dag van de verkiezing op vakantie bent. Of omdat u geen geldig identiteitsbewijs heeft. U kunt dan iemand anders een volmacht geven om voor u te stemmen.

Er zijn 2 manieren om iemand te machtigen: de onderhandse volmacht en de schriftelijk aangevraagde volmacht. De gemachtigde mag uw stem alleen uitbrengen tegelijk met zijn/haar eigen stem. De gemachtigde mag niet meer dan 2 volmachten aannemen. In totaal kan de gemachtigde dus 3 stemmen, inclusief die van zichzelf, uitbrengen.

Onderhandse volmacht

U wacht tot u uw stempas heeft ontvangen. Daarna draagt u deze over aan iemand anders die mag stemmen. De voorwaarden zijn:

 1. u en uw gemachtigde hebben beiden een stempas van de gemeente Hardinxveld-Giessendam
 2. de gemachtigde moet uw stem tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen
 3. de gemachtigde mag niet meer dan 2 machtigingen aannemen
 4. u vult op de achterkant van uw stempas (bij "volmachtbewijs") de naam en het adres van de gemachtigde in. U en uw gemachtigde ondertekenen beiden uw stempas
 5. u geeft de stempas aan uw gemachtigde, met een kopie van uw identiteitsbewijs (dat op de verkiezingsdag niet langer dan 5 jaar is verlopen)
 6. de gemachtigde levert uw stempas en de kopie van uw identiteitsbewijs in bij het stembureau waar hij of zij gaat stemmen
Schriftelijke volmacht

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit op de dag van de verkiezing meer dan 5 jaar verlopen? Of kunt u niet wachten tot u uw stempas heeft ontvangen? Bijvoorbeeld doordat u naar het buitenland gaat? Dan doet u een schriftelijke aanvraag om te stemmen bij volmacht. Dit doet u, wanneer het voor u niet mogelijk is uw stempas over te dragen aan een andere kiezer. Uw schriftelijke aanvraag moet uiterlijk de 5e dag voor de verkiezingsdag binnen zijn bij de gemeente of bij de gemeente waar uw gemachtigde woont.

De voorwaarden zijn:

 1. u wijst aan als gemachtigde een kiezer uit Hardinxveld-Giessendam (bij verkiezing gemeenteraad); een gemeente in Zuid-Holland (bij verkiezing Provinciale Staten); een gemeente in Nederland (bij verkiezing Tweede Kamer, Europese Parlement of referendum); een gemeente binnen waterschap Hollandse Delta (bij verkiezing waterschap)
 2. de gemachtigde neemt niet meer dan 2 machtigingen aan
 3. u en de gemachtigde vullen het aanvraagformulier "stemmen bij volmacht" (pdf, 70 kB) helemaal in
 4. u en de gemachtigde ondertekenen het formulier
 5. de gemachtigde brengt zijn of haar eigen stem tegelijk uit met uw stem