Vet: recycle het!

Frituurvet, bakolie en vette jus worden gerecycled als het gescheiden wordt ingeleverd. U kunt het inleveren bij de beheerders van de afvalbrengstations van Waardlanden. Ook sommige supermarkten, bouwmarkten, kringloopwinkels en (sport)clubs hebben een speciale inzamelbak voor frituurvet en bakolie.

Tips voor het inleveren van frituurvet of -olie:

  • laat frituurvet, bakolie of vette jus eerst afkoelen; giet het terug in de originele verpakking of een andere afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fl es met schroefdop;
  • sluit de verpakking goed af;
  • lever het frituurvet met verpakking en al in bij één van de afvalbrengstations.

Let op:

  • Frituurvet mag niet in een frituurpan worden aangeleverd die u wilt afdanken. De reden is dat het vet uit de pan loopt tijdens transport en de andere afgedankte elektrische apparatuur in de container vervuilt; dit is onhygiënisch voor de recyclemedewerker en bemoeilijkt de recycling.
  • Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, ze verstoppen uw afvoer en het riool.
  • Smeerolie en vet is klein chemisch afval. Lever het in bij het afvalbrengstation.

Wat gebeurt ermee?
Frituurvet en bakolie worden verwerkt tot grondstof voor biobrandstof. Biobrandstoffen veroorzaken minder CO2-uitstoot en fijnstof dan brandstoffen gemaakt van minerale oliën. Dat is goed voor het milieu. Help mee en lever vetten en olie gescheiden in.

Lees meer en vind inzamelpunten op www.frituurvetrecyclehet.nl.

Meer informatie
Bel met Reinigingsdienst Waardlanden via 0183 – 68 11 11 of stuur een e-mail naar
info@waardlanden.nl.