75 jaar vrijheid Hardinxveld-Giessendam

In 2020 vieren we dat Hardinxveld-Giessendam 75 jaar in vrijheid leeft. Het is belangrijk om stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

Er is een werkgroep gestart om rondom het thema verschillende activiteiten te organiseren. De werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de Historische Vereniging, Stichting Oranjetrouw, museum De Koperen Knop, nabestaanden van Merwedegijzelaars, Roparun en de gemeente. 'Vrijheid is van ons allemaal. We organiseren verschillende activiteiten, zodat iedereen mee kan doen. We hopen dat alle inwoners van Hardinxveld-Giessendam zich verbonden voelen en de vrijheid met ons mee vieren', aldus burgemeester Dirk Heijkoop.

Activiteiten

Inmiddels is de werkgroep gestart met de voorbereidingen. Er staan volgend jaar interessante en leuke activiteiten gepland. Een tipje van de sluier:
•    Voedseltocht voor leerlingen. Zij spelen de voedsteltochten na die rond 5 mei 1945 plaatsvonden tussen het bevrijde Geertruidenberg en het nog bezette Hardinxveld en Giessendam.
•    Expositie in museum De Koperen Knop. De expositie staat in het teken van 75 jaar vrijheid.
•    Vrijheidsontbijt
•    Bevrijdingsestafette van Wageningen naar Hardinxveld-Giessendam. De lopers halen in Wageningen het bevrijdingsvuur op en lopen hiermee terug naar onze gemeente.

De komende maanden worden meer details en activiteiten bekendgemaakt. Houd de media dus goed in de gaten.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's

Het NIOD Instituut is op zoek naar de 100 foto's voor het project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Heeft u een foto uit de Tweede Wereldoorlog? U kunt uw foto tot 18 december opsturen via in100fotos.nl/zuidholland. In januari vinden de eerste selectieronden plaats. Op woensdag 1 april 2020 wordt bekendgemaakt welke foto's een plekje krijgen in 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Kijk voor meer informatie op in100fotos.nl/zuidholland.

U kunt uw foto ook opsturen naar de werkgroep, via info@hardinxveld-giessendam.nl o.v.v. 75 jaar vrijheid. Misschien hangt uw foto dan volgend jaar wel in De Koperen Knop.

Meedoen of zelf organiseren?

De werkgroep is druk bezig met het bedenken en organiseren van activiteiten en daar kunnen ze uw hulp goed bij gebruiken! Wilt u meedenken? Meld u snel aan via info@hardinxveld-giessendam.nl o.v.v. 75 jaar vrijheid. Heeft u zelf plannen om een activiteit te organiseren, bijvoorbeeld bij een (sport)vereniging? Wij willen u vragen om dit te melden bij de werkgroep. Zo hebben wij een goed overzicht van alle geplande activiteiten rondom 75 jaar vrijheid en kunnen we er samen een bijzonder jaar van maken.