Hardinxveld-Giessendam neemt deel aan campagne Senioren en Veiligheid

Senioren zijn geregeld slachtoffer van skimmen (meekijken bij het pinnen), babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing. Om deze vormen van criminaliteit tegen te gaan, start op 1 september het ministerie van Justitie en Veiligheid – in samenwerking met andere partijen - de campagne Senioren en Veiligheid. Ook gemeente Hardinxveld-Giessendam zet zich tijdens deze campagne in om de senioren van de gemeente op de hoogte te brengen van concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Maak het oplichters niet te makkelijk

Onder de slogan 'Maak het oplichters niet te makkelijk' wordt vier weken lang aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit. Iedere week is er aandacht voor een andere vorm van criminaliteit. Dit wordt gedaan middels posters, video's, webinars, berichten op social media, de krant en medewerkers van team Veiligheid gaan bij de verzorgingstehuizen langs om informatie af te geven voor de bewoners. Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne. Hulst is acteur van 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'.

Ieder slachtoffer is er één te veel

Tijdens de coronacrisis is een verschuiving waargenomen qua criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) flink toegenomen en worden babbeltrucs ingezet waarbij criminelen hun 'hulp' aanbieden. Iedereen kan slachtoffer worden, daarom krijgt men via de campagne concrete handelingsperspectieven mee waarmee slachtofferschap zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.