Burgemeester Heijkoop ontvangt jongeren betrokken bij vernielingen

Op dinsdag 29 december ontving burgemeester Dirk Heijkoop 7 jongeren met hun ouders op het gemeentehuis. Ook de politie en het Jeugd Preventie Team waren aanwezig.

De jongeren waren in de nacht van 18 op 19 december betrokken bij overlast en vernielingen in Boven-Hardinxveld.

Ouders melden overlast en vernielingen

Een aantal ouders had eerder bij de politie gemeld dat hun kind betrokken was bij deze vernielingen.  Burgemeester Heijkoop: 'Het is prijzenswaardig dat de ouders hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Wij kunnen als gemeente en politie immers niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week op straat aanwezig zijn.  Dus het helpt enorm als de ouders ook een oogje in het zeil houden.'

Financiële schade en onveiligheid

De burgemeester sprak met de jongeren en hun ouders over wat de overlast en vernielingen betekenen voor het dorp. Naast de financiële schade levert het ook een onveiligheidsgevoel op. Voor de burgemeester is dat onacceptabel. Een veilige woon- en leefomgeving is 1 van de speerpunten van het gemeentelijk veiligheidsbeleid. 

Gevolgen

Er is deze keer dus niet gekozen voor een strafrechtelijk traject maar om het gesprek aan te gaan. De BOA sprak wel de jongeren toe over wat een eventueel strafrechtelijk traject voor gevolgen kan hebben mochten de jongeren in de toekomst met Justitie in aanraking komen. Met de jongeren is afgesproken dat ze in januari samen met de gemeente de schade, die door de groep is veroorzaakt, gaan herstellen. De ouders hebben daarnaast aangegeven op te willen draaien voor de veroorzaakte financiële schade. 

Bewust van gedrag 

Burgemeester Heijkoop hoopt dat de jongeren naar aanleiding van deze avond zich bewust zijn van hun gedrag en de gevolgen hiervan. In een oproep richting de inwoners spreekt de burgemeester tot slot uit: 'Het uitgangspunt is dat wie overlast veroorzaakt, wordt aangesproken, gewaarschuwd en indien nodig wordt er gehandhaafd. Laten we hopen dat de aandacht naar aanleiding van deze avond een wake-up call is voor iedereen. Samen moeten we zuinig zijn op ons dorp!'