Drie kunstenaars over in de race monument Merwedegijzelaars

Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars, de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena wordt er een monument in drie delen (of 3 monumenten) opgericht voor de honderden mannen die zijn opgepakt en weggevoerd in mei 1944.

Inzendingen

In november 2019 is een oproep gedaan aan kunstenaars om hun interesse uit te spreken voor de opdracht het monument te ontwerpen. Er zijn 14 inzendingen binnengekomen. Woensdag 8 januari kwamen de initiatiefnemers bij elkaar in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam om de inzendingen te beoordelen. Hieruit zijn 3 kunstenaars geselecteerd.

Vervolg

De 3 geselecteerde kunstenaars zijn nu uitgenodigd een ontwerp te maken voor het monument (of de 3 monumenten) en dat te presenteren. Op basis daarvan maken de initiatiefnemers op donderdag 6 februari de defi nitieve keuze bekend welke kunstenaar het monument gaat realiseren. De monumenten worden op 4 mei van dit jaar onthuld.

De aanleiding voor de monumenten

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort. Vanuit Amersfoort worden velen naar concentratiekampen in Duitsland op transport gesteld. Van deze groep gijzelaars zijn 25 jongens niet teruggekeerd. De heftige ervaringen van nabestaanden en overlevenden hebben veel invloed gehad op hun levens en op hun gezinnen. Ter nagedachtenis aan de omgekomen jonge mannen en om stil te staan bij deze dramatische gijzeling, willen de drie gemeenten een gezamenlijk monument in drie delen voor de drie gemeenten realiseren.

Klik hier voor meer informatie over de Merwedegijzelaars