Vuurwerkschade

Vijf kapotte prullenbakken en twintig vernielde verkeersborden zorgen dit jaar voor 5000 euro aan schade door vuurwerk.

Een aanzienlijk lager bedrag dan vorig jaar. Toen was de schadepost 12.700 euro. Ondanks dat de schade een stuk lager uitvalt dan vorig jaar, is iedere euro die de gemeente moet uitgeven aan het repareren van vuurwerkschade een euro teveel. "Het repareren van de schades kost de gemeente onnodig veel geld. Geld dat we nu niet in kunnen zetten voor andere doeleinden", aldus wethouder Theo Boerman.

Straatkolken

Het bedrag kan de komende maanden nog verder oplopen. "In een aantal straatkolken is vuurwerk afgestoken. We kunnen nu nog niet constateren wat de schade is. Wanneer we een kolk moeten vervangen, kunnen de kosten per kolk oplopen tot 2000 euro", aldus wethouder Theo Boerman. Deze kosten komen dan bovenop de 5000 euro voor het vervangen van prullenbakken en verkeersborden. "Nu vervangen we jaarlijks twee à drie kolken per jaar. Bij het vervangen blijkt soms dat de schade is ontstaan door vuurwerk."

Vuurtonnen

Net als vorig jaar stonden er in het dorp weer een groot aantal vuurtonnen op de openbare weg. Wethouder Theo Boerman: "Ik vind het positief dat veel inwoners de vuurtonnen op een pallet of op zand hadden gezet. Zo werd schade aan het asfalt voorkomen en kon er, mede dankzij het zachte weer, nog lang genoten worden van de nieuwjaarsnacht."

Aangifte van schades

De gemeente gaat aangifte doen van de schades bij de politie. Waar mogelijk worden de kosten dan verhaald op de veroorzakers. Wethouder Theo Boerman: "Het is lastig om te achterhalen wie de veroorzakers zijn. We doen als gemeente toch aangifte, omdat we het vernielen van andermans spullen niet tolereren in onze gemeente."