Officiele start bouw hospice De Cirkel

Locoburgemeester Trudy Baggerman legde gisteren, samen met vier andere burgemeesters uit de regio, de laatste vloerplaat van de begane grond van hospice De Cirkel, locatie Papendrecht.

De Cirkel heeft al ruim 9 jaar een locatie in Hendrik-Ido-Ambacht. Hier komt nu een nieuwe locatie in Papendrecht bij. De hospice wordt ingericht voor mensen uit de Alblasserwaard die niet lang meer te leven hebben. Locoburgemeester Trudy Baggerman was als afgevaardige uit Hardinxveld-Giessendam aanwezig. Trudy Baggerman: "Een laatste-thuis-huis, om met liefde en warmte de laatste fase van het leven door te gaan. De hospice biedt de mogelijkheid om een thuis te creëren wanneer thuisblijven geen optie meer is. Ik ben blij dat we voor onze inwoners een laatste-thuis-huis in de buurt krijgen."

Voorzitter van het bestuur van hospice De Cirkel sprak in zijn speecht van een speciaal moment in een uniek traject: “Na nog geen twee jaar voorbereidingstijd konden we starten met de bouw van een nieuw huis. Dat is met name te danken aan de geweldige samenwerking in de regio met de gemeenten, zorgverleners en andere betrokkenen zoals de architect en de bouwonderneming. Ook tal van vrijwilligers hebben hun schouders onder dit project gezet met als resultaat dat we hier nu vandaag staan bij een schitterend gebouw in wording.” Ook bedankte hij de sponsoren. “We hebben prachtige donaties gekregen en die geven ons vertrouwen voor de toekomst, maar we zijn er nog niet. Een hospice is afhankelijk van giften en er komt veel kijken bij het bouwen, inrichten en exploiteren van een hospice. Ook is het zo dat een nieuw hospice de eerste twee jaar geen overheidssubsidie krijgt. We zijn daarom heel blij met iedereen die een steentje kan en wil bijdragen aan ons hospice. Die hulp hebben we nog steeds keihard nodig.”

Laatste levensfase

Hospice De Cirkel is een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Ze krijgen in het hospice dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts, familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. In totaal zijn zo’n 80 vrijwilligers opgeleid en VPTZ-gecertificeerd. Hospice De Cirkel staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale patiënten een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten. De Cirkel is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of geloof.

Duurzaamheid speelt belangrijke rol

Het nieuwe hospice krijgt zes bewonerskamers. Het huidige hospice De Cirkel in Hendrik-Ido-Ambacht, dat al ruim 9 jaar bestaat, is uitgangspunt bij het programma van eisen. Wel speelt duurzaamheid nu een veel belangrijkere rol. Het huis krijgt zonnepanelen, is gasloos en er is gekozen voor duurzame bouwmaterialen. Stijl Architectuur BV BNA heeft het ontwerp voor het nieuwe hospice gemaakt en VORM uit Papendrecht bouwt het bijna-thuis-huis. Naar verwachting opent De Cirkel in het najaar van 2020 haar deuren.