Let op bij het pinnen!

Senioren zijn geregeld slachtoffer van skimmen (meekijken bij het pinnen), babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing. Om deze vormen van criminaliteit tegen te gaan, start op 1 september het ministerie van Justitie en Veiligheid – in samenwerking met andere partijen - de campagne Senioren en Veiligheid. Ook gemeente Hardinxveld-Giessendam zet zich tijdens deze campagne in om de senioren van de gemeente op de hoogte te brengen van concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Meekijken bij pinnen

De eerste week hebben we aandacht voor het meekijken bij het pinnen. Let goed op als u pint! Criminelen proberen over uw schouder mee te kijken om uw pincode af te kijken. Daarna proberen ze, bijvoorbeeld door een babbeltruc of zakkenrollen, uw pinpas af te pakken. Zo kunnen ze veel geld van uw rekening halen.

Waar moet u op letten?

  • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee
  • Staat iemand te dichtbij u? Vraag dan om meer privacy
  • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen

Daglimiet instellen

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met uw pas te beperken. Via uw bank kan het limiet worden bijgesteld, zodat criminelen niet in één keer al uw geld van de rekening kunnen halen. Ook contactloos betalen helpt bij het tegengaan van deze vorm van criminalieit. U hoeft dan namelijk geen pincode in te toetsen. Dit kan tot een bedrag van € 50,00.

Bent u toch slachtoffer geworden?

  • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas onmiddellijk bij uw bank en laat uw pas blokkeren
  • Doe altijd aangifte bij de politie

Video meekijken bij het pinnen

Bekijk hier de video over meekijken bij het pinnen.