Gemeente helpt bij voorkomen schulden

De gemeente Hardinxveld-Giessendam en de Sociale Dienst Drechtsteden gaan helpen bij het voorkomen van schulden.

Inwoners met betalingsachterstanden bij woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars krijgen een aanbod voor hulp en ondersteuning. Via een online test van de Nederlandse Schuldhulproute en hulp van het sociaal team van de gemeente krijgen inwoners beter zicht op hun financiën.

Voorkom grote schulden

Veel mensen zoeken pas hulp als er al een hoge schuld is. Het is dan moeilijker om van de schuld af te komen en afspraken te maken over niet-betaalde rekeningen. Wethouder Trudy Baggerman vertelt: 'Dit willen we voorkomen en als gemeente hulp bieden. Door al vroeg inzicht te krijgen in je financiële situatie en te weten waar je terecht kunt voor hulp, voorkom je grotere problemen en schulden.'

Goed omgaan met geld

Inwoners krijgen via een online test inzicht in hun financiële situatie. De vragen van de  anonieme vragenlijst op Geldfit.nl helpen om financieel fit te blijven óf te worden. Ze geven inzicht in de financiële situatie en tips hoe het beste om te gaan met geld. Ook geeft geldfit.nl overzicht waar inwoners terecht kunnen voor hulp. Bellen voor hulp of vragen op geldgebied kan via telefoonnummer 0800-8115.

Aangeboden hulp vrijwillig

Door een wetswijziging ontvangen gemeenten berichten over inwoners met betalingsachterstanden bij woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars. De gemeente is daarna verplicht om deze inwoners hulp te bieden. Een medewerker betalingsachterstanden van het Sociaal Team neemt contact met deze inwoners. Deze medewerker helpt om alles op een rijtje te zetten en verwijst naar de juiste ondersteuning. De geboden hulp en ondersteuning is altijd vrijwillig.