Afrondende werkzaamheden gemeentehaven

De werkzaamheden aan de gemeentehaven in Boven-Hardinxveld lopen op zijn eind. Wethouder Theo Boerman van Openbare Werken: "We zijn er bijna, eindelijk!" Theo Boerman zwaait over enkele dagen af als wethouder en is blij dat hij dit project ook nog zo goed als klaar heeft kunnen afronden. "We praten echt over de laatste werkzaamheden, zoals straatwerk en de aanleg van water en elektriciteit," aldus Theo Boerman.

De werkzaamheden aan de gemeentehaven hadden wat voeten in de aarde. In 2017 werd de vergunningaanvraag ingediend voor de werkzaamheden. Vervolgens liep het project vertraging op door de extra onderzoeken die moesten plaatsvinden rondom PFOA/PFAS. Door deze vertraging was de vergunning verlopen en moest een nieuwe worden aangevraagd, waarna het project aan nieuwe stikstofeisen moest voldoen.
In juni 2020 kon aannemer De Klerk uit Werkendam eindelijk aan de slag. Een nieuwe tegenslag wachtte in augustus van dat jaar. De rivieroever bleek een mogelijk leefgebied van de rivierrombout, een libelle die haar eitjes in de rivieroever legt. De gemeente moest daarom een ontheffing aanvragen om te mogen baggeren. De werkzaamheden konden begin 2022 dan echt beginnen. Wethouder Theo Boerman: "Een hoop tegenslagen, maar het einde is nu echt in zicht."

Afrondende werkzaamheden

In de week van 2 mei is gestart met het afronden van het straatwerk. Eind mei plaatst Stedin een trafo voor elektriciteit en zorgt Oasen voor de aanleg van een waterleiding. Ook worden nog drie walkasten geplaatst voor stroom en water voor afmerende schepen. "Tot slot planten we in het najaar nog bomen op de strekdam. Deze worden geplaatst ter compensatie van de gekapte bomen tijdens de start van de werkzaamheden," aldus Theo Boerman.