Alert op hulpvraagfraude

Om mensen bewust te maken van oplichting via WhatsApp kunt u ze in een ‘val’ lokken. U heeft nu de mogelijkheid via een veilige website een nep-WhatsAppbericht te sturen naar (groot)ouders, tantes en buurmannen om hen zo via de ervaring alert te maken op deze vorm van oplichting.

Via de site whatsappfraude.echt-nep.nl kunnen de nep-WhatsAppberichten verstuurd worden. Als de ontvanger op de nep-betaallink klikt dan komen ze terecht op een pagina waar zij de Echt-Nep-quiz kunnen spelen. Deze fraudequiz maakt middels enkele eenvoudige vragen en antwoorden de speler bewust va de risico’s maar geeft vooral handige tips. Het doel is de ontvanger van het nepbericht met de nep betaallink bewust te maken van de werkwijze van oplichters om zo slachtofferschap te voorkomen en internetgebruikers zo (meer) weerbaar te maken tegen digitale criminaliteit.

WhatsApp-fraude, ook wel hulpvraagfraude genoemd of ‘vriend-in-noodfraude’, maakt ook in de regio veel slachtoffers onder voornamelijk 55+-ers. Het gaat om oplichting waarbij criminelen zich voordoen als een familielid of vriend. De oplichter stuurt veelal eerst een berichtje met de mededeling dat hij of zij een nieuw nummer heeft. ‘Hallo mam, ik heb een nieuw nummer!’ Het oude nummer kun je verwijderen.’ Vervolgens vragen ze geld over te maken. ‘Ik heb een openstaande rekening die ik voor vijf uur vanmiddag moet betalen. Kun jij het even voorschieten?’