Binnenkort start bestrijden Eikenprocessierups

De gemeente laat de eiken bespuiten (door Nationale Bomenbank uit Bleskensgraaf) in gebieden waar de meeste overlast wordt verwacht.

Nu de bomen weer bladeren ontwikkelen, neemt de overlast van eikenprocessierupsen toe. De brandharen op de rupsen en in de nesten, kunnen veel overlast veroorzaken bij mensen en dieren. 

Veilig spuitmiddel

Alle eikenbomen langs een doorgaande weg of in een woonwijk komen aan de beurt, tenzij een beschermde vlindersoorten aanwezig is. We spuiten met een biologische bacteriënpreparaat of met natuurlijke parasieten. Deze zijn veilig voor mens en dier, maar om ongemak te voorkomen raden wij aan om niet door de nevel te lopen.

Planning spuiten

De bestrijding van de rups start vrijdag 13 of zaterdag 14 mei.

We behandelen de eikenbomen 24 uur per dag, zodat u minder overlast ervaart. Wel kunt u enige geluidsoverlast merken, maar dat is van korte duur. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Melding maken

Zie je een nest of larven van de rups? Meld het met Fixi! Download de app of ga naar www.fixi.nl

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is een harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die in eiken leeft. De rups heeft grijze flanken een zwarte streep over de rug met een zwarte kop. Vanaf de derde vervelling, rond eind mei, ontstaan er microscopisch kleine brandharen. Bij aanraking ontstaan er diverse allergisch lijkende reacties op huid, ogen en luchtwegen. Vanaf juli/augustus bewegen de rupsen zich nauwelijks meer door de boom en verpoppen ze tot vlinder.