Reclame

 • Spandoek ophangen

  Voor het ophangen van een spandoek is een vergunning nodig. U kunt een spandoek ophangen om bijvoorbeeld om een evenement aan te kondigen of gedachten of gevoelens te openbaren. Wilt u een spandoek ophangen, dan vraagt u hiervoor een vergunning aan bij de gemeente.

 • Predikaat Hofleverancier en Koninklijk, en Koninklijke erepenning

  Het predicaat 'Koninklijk' is een onderscheiding voor een vereniging, stichting, instelling of onderneming. Dit predicaat kunt u aanvragen bij de burgemeester. U mag dan de titel 'Koninklijk' toevoegen aan de naam van uw organisatie. Ook mag u de Koninklijke kroon gebruiken, bijvoorbeeld op briefpapier.

 • Reclame plaatsen

  Voor het plaatsen van bedrijfsreclame in de vorm van gevelborden die groter zijn dan 0,5 vierkante meter, gevelbakken, neonreclames, vlaggen, en zuilen e.d. heeft u van de gemeente een vergunning nodig.

 • Reclamemateriaal verspreiden

  Zonder toestemming van de gemeente mag u geen reclamemateriaal verspreiden, zoals flyers en folders. Het verbod geldt niet voor huis-aan-huis of het aan huis bezorgen van drukwerk.

 • Reclame plaatsen (bijv. aan gevel of pand)

  U heeft meestal een omgevingsvergunning nodig wanneer u (bouwkundige) voorzieningen moet verrichten bij het aanbrengen van reclame. Ook betaalt u in bepaalde gevallen precariobelasting.