NK Tegelwippen

Ook dit jaar doet de gemeente Hardinxveld-Giessendam weer mee aan het NK Tegelwippen. Het startsein hiervoor is op 21 maart. De gemeente gaat de strijd aan met tientallen andere gemeenten in Nederland. Wie vervangt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Vindt u het ook belangrijk om de gevolgen van extreme droogte en wateroverlast tegen te gaan? Doe dan mee met dit NK. Wip die tegels en vervang ze door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen. Meer groen is daarnaast ook heel fijn voor insecten en dieren en het is uiteindelijk ook veel mooier. 

Aanmelden gewipte tegels

Vanaf maandag 21 maart 2022  kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Waarom doet de gemeente mee? 

De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil ruimte bieden voor een gezonde, leefbare en aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Hierdoor kunnen we beter inspelen op de toekomst en de klimaatopgave die voor ons ligt. Uit onderzoek blijkt dat ook inwoners het belang onderkennen van een groene leefomgeving, klimaatverandering tegen willen gaan en in willen zetten op meer insecten en kleur en fleur in de gemeente. Samen kunnen we het verschil maken. Dus wippen die tegels!

Ik heb mijn tegels gewipt. Wat plant ik terug?

Wat u het beste kunt planten is uiteraard afhankelijk van uw wensen. Wilt u een onderhoudsarme tuin, wilt u veel insecten of heeft u juiste groene vingers en besteed u graag veel tijd aan uw tuin? Websites als klimaatklaar en NKTegelwippen staan boordevol inspiratie voor uiteenlopende klimaatbestendige tuinen. 

Wat doe ik met de tegels die ik uit mijn tuin heb gehaald?

Op de website van het NK Tegelwippen staan creatieve ideeën van wat u met uw tegels kunt doen. 

Wilt u uw gewipte tegels kwijt dan kunt u deze gratis brengen naar de milieustraat in Hardinxveld-Giessendam. Voor de meest actuele informatie over het inleveren van afval gaat u naar de website van Waardlanden

Tegeltaxi

Tijdens de campagne periode van 21 maart tot en met 31 oktober halen we gratis uw gewipte tegels op. Dit doen we met onze Tegeltaxi. Binnenkort is bekend op welke dagen de Tegelaxi rijdt.  

Ik heb tegels uit mijn tuin gehaald, maar kan ze niet aanmelden op de website NK Tegelwippen

De gemeente kan de tegels voor u aanmelden

  • Maak een foto vóór u de tegels verwijderd en een foto ná het verwijderen van de tegels.
  • Mail de foto's naar duurzaam@hardinxveld-giessendam.nl
  • Geef aan om hoeveel tegels het gaat en hoe groot de tegels zijn.

Ik heb een idee om mijn straat of buurt te vergroenen. Waar kan ik terecht?

Wat ontzettende leuk, we zijn heel benieuwd. Stuur een mail met uw ideeën naar duurzaam@hardinxveld-giessendam.nl en laat uw contactgegevens achter dan nemen we contact met u op. 

tegelwippende inwoner in de tuin