Aansprakelijkheidstelling Chemours/DuPont

De gemeente stelt Chemours/DuPont aansprakelijk

PFAS, wat zijn dat nu eigenlijk?

PFAS zijn chemicaliën die door de mens wordt gemaakt. PFAS stoten water en vet af. Dit is heel handig voor de producten waar ze in verwerkt zitten. Denk aan regenkleding, anti-aanbakpannen en bakpapier. Bij normaal gebruik geven producten met PFAS erin niet meteen gezondheidsrisico’s.Langdurige blootstelling aan PFAS kan wel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Gemeente sluit zich aan bij regiogemeenten

Gemeente Hardinxveld-Giessendam sluit zich aan bij de regiogemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht in de juridische strijd voor het aansprakelijk stellen van Chemours/DuPont voor vervuiling van PFAS. In Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden zijn de hoogste waardes PFAS aangetroffen. Ook in Hardinxveld-Giessendam is de aanwezigheid van verschillende soorten PFAS gemeten, maar de hoeveelheden geven nog geen aanleiding tot verder onderzoek. Omdat steeds meer bekend wordt over de aanwezigheid en schadelijkheid van PFAS, heeft de gemeente besloten zich aan te sluiten bij de andere gemeenten.

Rechtzaak

Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben een rechtszaak aangespannen tegen Chemours/DuPont. Zij houden het bedrijf aansprakelijk voor de vervuiling en het op de hoogte zijn van de gevaren van PFAS. Hardinxveld-Giessendam wacht de uitspraak van de rechter af om te bepalen hoe nu verder.