Gemeente sluit aan bij regiogemeenten tegen Chemours/DuPont

Gemeente Hardinxveld-Giessendam sluit zich aan bij de regiogemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht in de juridische strijd voor het aansprakelijk stellen van Chemours/DuPont voor vervuiling van PFAS.

Vanwege de actuele inzichten over de schadelijkheid van de uitstoot van PFAS en de mogelijke gevolgen hiervan voor de gezondheid van inwoners, heeft de gemeente een zogeheten stuitingsbrief verstuurd naar Chemours/DuPont.

Chemours/Du Pont verantwoordelijk

Wethouder Jan Nederveen: "Het is duidelijk dat Chemours/DuPont verantwoordelijk is voor de PFAS-vervuiling in onze regio. In Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht zijn de hoogste waarden aangetroffen. Uit onderzoek dat eerder is gedaan binnen onze gemeente bleek de aanwezigheid van verschillende soorten PFAS. De resultaten in Hardinxveld-Giessendam geven tot op heden geen aanleiding tot vervolgonderzoek. Er komt echter steeds meer aan het licht over de aanwezigheid en schadelijkheid van PFAS. Dat is de reden waarom wij een stuitingsbrief hebben gestuurd. Hiermee voorkomen we dat de aansprakelijkheid verjaart."

Rechtszaak tegen Chemours/DuPont

De 4 gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben al een rechtszaak aangespannen tegen Chemours/DuPont. Zij houden het bedrijf aansprakelijk voor de vervuiling. Zij hebben in die rechtszaak naar voren gebracht dat de bedrijven zelf al veel eerder op de hoogte waren van de gevaren van PFAS.