Moestuinonderzoek - januari 2023

De OZHZ heeft in januari een moestuinonderzoek uitgevoerd. Op deze pagina vindt u de resultaten.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar PFAS in groenten en fruit uit moestuinen. In deze moestuinen is ook grond en water uit de sloot, regentonnen en grondwater onderzoek op PFAS. Het advies van het RIVM: alle moestuineigenaren kunnen regen- en kraanwater gebruiken voor het water geven van de (moes)tuin. Niet iedereen kan slootwater gebruiken.

Adviezen grond en wateronderzoek in kaart

Op de kaart staan de gebieden waar onderzoek is gedaan in de regio. De kleuren rood, oranje en groen geven aan welk advies geldt. De gekleurde vakken zijn de onderzochte moestuinen. Binnen en buiten de gekleurde stippellijnen staat het advies dat geldt voor alle inwoners. 

Kaart adviezen grond en wateronderzoek

  • Rood (binnen de rode stippellijn:
    Moestuineigenaren hadden al het advies om geen groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Dit kan wel bij het gebruik van bakken met nieuwe grond. Het nieuwe onderzoek vult daarbij aan: Moestuineigenaren kunnen regen- en kraanwater gebruiken. Het gebruik van slootwater wordt afgeraden. Uit het onderzoek blijkt dat daar teveel PFAS in zit.
  • Oranje (binnen de oranje stippellijn en buiten de rode stippellijn):
    Moestuineigenaren kunnen groenten en fruit uit de tuin eten, maar moeten dit wel afwisselen met groenten en fruit uit de winkel.
  • Groen (buiten de rode en oranje stippellijn):
    Moestuineigenaren kunnen groenten en fruit uit de tuin eten. Ook kunnen ze regen-, kraan- en slootwater blijven gebruiken.

Meer informatie

Op de pagina OZHZ.nl/pfasinmijntuin staat alle informatie over het volledige moestuinonderzoek en de resultaten. Hier staat ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden.