NK Tegelwippen

Ook dit jaar doet de gemeente Hardinxveld-Giessendam weer mee aan het NK Tegelwippen. Het startsein hiervoor is op 21 maart. De gemeente gaat de strijd aan met tientallen andere gemeenten in Nederland. Wie vervangt de meeste (tuin)tegels voor groen? Vindt u het ook belangrijk om de gevolgen van extreme droogte en wateroverlast tegen te gaan? Doe dan mee met dit NK.

Wip die tegels en vervang ze door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen. Meer groen is daarnaast ook heel fijn voor insecten en dieren en het is uiteindelijk ook veel mooier. 

Aanmelden gewipte tegels

Vanaf donderdag 21 maart 2024 kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Waarom doet de gemeente mee? 

De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil ruimte bieden voor een gezonde, leefbare en aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Hierdoor kunnen we beter inspelen op de toekomst en de klimaatopgave die voor ons ligt. Uit onderzoek blijkt dat ook inwoners het belang onderkennen van een groene leefomgeving, klimaatverandering tegen willen gaan en in willen zetten op meer insecten en kleur en fleur in de gemeente. Samen kunnen we het verschil maken. Dus wippen die tegels!

Ik heb mijn tegels gewipt. Wat plant ik terug?

Wat u het beste kunt planten is uiteraard afhankelijk van uw wensen. Wilt u een onderhoudsarme tuin, wilt u veel insecten of heeft u juiste groene vingers en besteedt u graag veel tijd aan uw tuin? Websites als klimaatklaar en NKTegelwippen staan boordevol inspiratie voor uiteenlopende klimaatbestendige tuinen. 

Wat doe ik met de tegels die ik uit mijn tuin heb gehaald?

Op de website van het NK Tegelwippen staan creatieve ideeën van wat u met uw tegels kunt doen. 

Wilt u uw gewipte tegels kwijt dan kunt u deze brengen naar de milieustraat in Hardinxveld-Giessendam. Voor de meest actuele informatie over het inleveren van afval en de daarbij behorende kosten gaat u naar de website van Waardlanden

Tegeltaxi

Tijdens de campagne periode van 21 maart tot en met 31 oktober halen we gratis uw gewipte tegels op. Dit doen we met onze Tegeltaxi. Deze rijdt op dinsdag 23 april, 4 juni, 20 augustus en 22 oktober. 

Aanmelden Tegeltaxi

Om tegels op te laten halen door de gratis Tegeltaxi stuurt u een mail naar duurzaam@hardinxveld-giessendam.nl met de volgende informatie:

 • Uw naam, adres en telefoonnummer
 • Het aantal op te halen tegels
 • De hoeveelheid m2 weggehaalde tegels
 • De gekozen datum voor de Tegeltaxi
 • Een foto vóór het weghalen van de tegels en een foto van het uiteindelijke resultaat
 • Een bewijs van deelname aan het NK Tegelwippen

Meld u 4 werkdagen voor de ophaaldag aan.

De regels voor de tegels

 • De tegels die u uit uw tuin wipt, vervangt u door groen. Bijvoorbeeld door planten, bloemen of gras. Een andere mogelijkheid is halfverharding, zoals boomschors.
 • U kunt vanaf 16.00 uur op de dag voor de ophaaldag de tegels op de stoep klaarleggen.
 • Leg de tegels bij voorkeur op de hoek van de stoep, zo dicht mogelijk bij de openbare weg. Maar leg ze niet te dicht naast auto's, lantarenpalen of andere objecten die de Tegeltaxi kunnen hinderen bij het ophalen.
 • De Tegeltaxi neemt alléén tegels mee (geen gewapend met staal betontegels). Zand, puin, aarde etc. kunt u inleveren bij de milieustraat (Schrank 10). Let op: per 1 januari 2024 zijn hier kosten aan verbonden. 
 • Het aantal tegels dat u opgeeft, telt mee voor de tegelstand van het NK Tegelwippen. Dus wip zoveel mogelijk tegels en maak van Hardinxveld-Giessendam een Nederlands kampioen Tegelwippen!

Tegelwipper van de maand

Elke maand selecteert de gemeente een Tegelwipper van de maand. Deze Tegelwippers ontvangen een tuinbon van 50 euro. Stuur hiervoor een whatsapp naar Rick 06 43 29 49 39 met foto's van voor en na het tegelwippen en het uiteindelijke resultaat, uw naam en het aantal gewipte tegels. Op social media berichten we hierover. Gegevens die u per mal stuurt om u aan te melden voor de Tegeltaxi worden niet gebruikt voor social media berichten.  

Ik heb tegels uit mijn tuin gehaald, maar kan ze niet aanmelden op de website NK Tegelwippen

De gemeente kan de tegels voor u aanmelden

 • Maak een foto vóór u de tegels verwijderd en een foto ná het verwijderen van de tegels.
 • Mail de foto's naar duurzaam@hardinxveld-giessendam.nl
 • Geef aan om hoeveel tegels het gaat en hoe groot de tegels zijn. (Geen gewapend met staal betontegels)

Ik heb een idee om mijn straat of buurt te vergroenen. Waar kan ik terecht?

Wat ontzettend leuk, we zijn heel benieuwd. Stuur een mail met uw ideeën naar duurzaam@hardinxveld-giessendam.nl en laat uw contactgegevens achter dan nemen we contact met u op. 

tegelwippende inwoner in de tuin