Geveltuintjes

Inwoners zonder voortuin bij hun huis kunnen in Hardinxveld-Giessendam een geveltuintje aan leggen. Ze zijn mooi om naar te kijken en helpen tegen hittestress en wateroverlast. Er gelden wel regels voor de aanleg van een geveltuintje.

De gemeente wil de buitenruimte in Hardinxveld-Giessendam graag vergroenen. Vanaf dit jaar maakt de gemeente de aanleg van een geveltuin mogelijk voor bewoners van een woning zonder voortuin. Een geveltuin is een smalle strook groen aan de voor- of zijkant van een huis zonder voortuin. De stoeptegels worden vervangen door aarde. Daarin kunt u planten of bloemen neerzetten.

Geveltuintje bij woning zonder voortuin

Een aantal woningen in Hardinxveld-Giessendam hebben geen (zijkant) voortuin. Bij de voordeur stappen bewoners meteen op de stoep. De stoep komt tot aan de gevel van de woning. Hierdoor is geen ruimte voor groen. De stoep is grond van de gemeente en hoort bij de openbare ruimte. Bewoners zonder (zijkant) voortuin kunnen een geveltuintje maken door een strook tegels weg te halen en hier plantjes in zetten.

Helpt tegen hitte en wateroverlast

Planten en groen hebben veel voordelen. Ze zijn mooi om naar te kijken en helpen tegen hittestress en wateroverlast. Met een geveltuin leveren inwoners ook een bijdrage aan de klimaatadaptatie en duurzaamheid. 

Er zijn spelregels

Het aanleggen van een geveltuin kan niet zomaar. Bewoners moeten een aanvraag doen en daarbij zich houden aan de spelregels. In de spelregels staat onder andere dat de bewoner verantwoordelijk is voor het onderhouden van de geveltuin. Ook moet de bewoner bij verhuizing de geveltuin overdragen aan de nieuwe bewoner of de stoep weer in oorspronkelijke staat terugbrengen.  

Aanvragen bij de gemeente

Inwoners kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen voor een geveltuin. Na goedkeuring ondertekent u een overeenkomst. Hierin geeft u aan akkoord te gaan met de spelregels.

Een geveltuintje vraagt u aan door een mail aan de gemeente te sturen via. In de mail aan info@hardinxveld-giessendam.nl vindt u vragen die u dient te beantwoorden voor de aanvraag van een geveltuintje.