Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Als u geen Nederlander bent, kunt u in bepaalde gevallen een paspoort krijgen. Bijvoorbeeld als u geen paspoort van uw eigen land heeft of kunt krijgen. Met een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort mag u niet naar uw eigen land reizen.

Kosten

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort € 63,40

Afhandeling

  • Vreemdelingenpaspoort: enkele maanden
  • Vluchtelingenpaspoort: 5 werkdagen

Afspraak maken

Deze aanvraag maken we voor u in orde tijdens een afspraak.

Maak een afspraak

Meenemen bij de aanvraag
  • Uw oude paspoort, ook als deze is verlopen.
  • Uw IND-pasje (verblijfstitel).
  • Bewijzen waaruit blijkt dat u van uw eigen land geen paspoort krijgt (alleen bij verblijfstitel regulier).
  • Een pasfoto. Let op de pasfoto-eisen.

Toestemming voor kinderen tot 18 jaar

Toestemming is alleen geldig wanneer deze schriftelijk en ondertekend is met geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of gezaghouders. U kunt de verklaring toestemming downloaden.

Fotocabine gemeentehuis

Dit is een zelf service apparaat. Voor € 9 (alleen pinnen)  kunt u in onze fotocabine pasfoto’s maken. Rolstoelgebruikers en kinderen tot 12 jaar adviseren we om bij een fotograaf foto's te laten maken. In het fotohokje vindt u informatie over een juiste foto. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de werking van het fotohokje en de kwaliteit van de foto's. Lukt het maken van een goede foto niet:  u kunt om een pasfotomunt vragen bij de receptie. Wilt u het bedrag terug ontvangen dan kunt u contact opnemen via de website van www.Photo-me.nl

Spoedaanvraag

Een vluchtelingenpaspoort met spoed aanvragen kost € 57,10 extra. Een document vóór 15.00 uur aangevraagt ligt de volgende werkdag klaar. Een spoedaanvraag is niet altijd mogelijk als uw vorige vluchtelingenpaspoort kwijt of gestolen is. De baliemedewerker spreekt dan met u af wanneer u uw document kunt ophalen.

Een vreemdelingenpaspoort kunt u niet met spoed aanvragen.

Geldigheid

De geldigheidsduur is afhankelijk van uw verblijfsstatus (soort verblijfsvergunning).

  • Vluchtelingenpaspoort: minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig
  • Vreemdelingenpaspoort: minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar
Paspoort kwijt of gestolen

Binnenland

U hoeft geen proces verbaal bij de politie te laten opmaken. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort te voorkomen en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Buitenland

In het buitenland doet u wél aangifte bij de lokale politie. Daarna vraagt u bij de Nederlandse ambassade een nooddocument aan. Dat nooddocument levert u in bij de balie als u uw nieuwe paspoort aanvraagt.

Afhalen

Uw nieuwe document moet u persoonlijk afhalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Dat geldt ook voor kinderen. Bij het afhalen neemt u uw oude paspoort of een ander (geldig) identiteitsbewijs mee. U kunt hiervoor een afspraak maken aan de bale, telefonisch of online.