Lokale Visie Sociaal Domein (kort)
De gemeente Hardinxveld-Giessendam is verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning aan kwetsbare inwoners. Denk hierbij aan ondersteuning bij het opvoeden, opgroeien, ouder worden, maar ook bij vragen over financieel rondkomen en schulden. In de Lokale Visie Sociaal Domein beschrijft de gemeente hoe ze dit aanpakt
Hardinxveld- Giessendam kiest voor een brede benadering van het sociaal domein.
Eigen verantwoordelijkheid eerst
Inwoners zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun welzijn en gezondheid. Hardinxveld-Giessendam is een hechte gemeenschap. Veel inwoners gaat het makkelijk af om mee te doen met de samenleving. Als er problemen zijn, lossen zij die zelf op of met hulp van familie, vrienden of dorpsgenoten.
Ondersteuning via Sociaal Team
Inwoners bij wie dit (tijdelijk) niet lukt, helpt het Sociaal Team op weg. We doen dit liefst zo vroeg mogelijk, omdat het voor hen beter en voor de samenleving goedkoper is om problemen te voorkomen dan ze achteraf te genezen. De ondersteuning is zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de inwoner (zo dichtbij mogelijk).
Wat is er nog wel mogelijk
Sommige inwoners kunnen na een korte periode van ondersteuning weer zelfstandig verder. Of eventueel met hulp van familie of een mantelzorger of vrijwilliger. Het Sociaal Team draagt de ondersteuning dan over. Bij andere inwoners is soms langdurige of juist intensievere ondersteuning door een gespecialiseerde zorgverlener
nodig. Het Sociaal Team kijkt altijd wat er nodig is in de persoonlijke situatie van een inwoner. Daarbij gaat het dan niet alleen om het probleem of de ziekte van een inwoner, maar juist ook om wat hij nog wél kan en wil.
Juiste zorg kwetsbaren
Als gemeente beseffen we dat we niet alle problemen kunnen oplossen. Sommige problemen horen nu eenmaal bij het leven en de zorg moet ook betaalbaar blijven (goed is goed genoeg). Daarom is het belangrijk dat de zorg besteed wordt aan die kwetsbare inwoners die dit het hardste nodig hebben.