De ontroerende inzet van vrijwilligers (Vluchtelingenblog 2)

In deze serie vluchtelingenblogs houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de vluchtelingen uit Oekraïne.

Ruim 300 vrijwilligers zetten zich massaal en met hart en ziel in voor de Oekraïense vluchtelingen in ons dorp. Burgemeester Dirk Heijkoop en wethouder Jan Nederveen (Economie) deden op vrijdag 18 maart jl. een rondje langs een aantal van hen, met een kleine blijk van waardering op zak.

Die waardering was een button in de kleuren van de Oekraïense vlag met een vredesduif erop, geplakt op een kaart met de tekst: “Bedankt voor je betrokkenheid bij en voor de Oekraïense vluchtelingen”. Het rondje begint bij De Bron, waar de eerste 21 vluchtelingen in crisisopvang zaten. Inmiddels zijn zij ondergebracht in het gebouw van BM Van Houwelingen.

Wethouder Jan Nederveen kan de dankbaarheid aan de vrijwilligers van De Bron nauwelijks onder woorden brengen. Zij nemen de button met vermoeide ogen, maar met een nergens inzakkende inzet in ontvangst. “We leefden met elkaar in een flow van enthousiasme”, zegt Gieni van Wingerden, beheerder van De Bron. “Natuurlijk zijn we moe, maar de grote dankbaarheid voor onze hulp sleept ons er doorheen. We leven op de adrenaline die vrijkomt wanneer we weer een Oekraïense knuffel krijgen.”

De ronde gaat door naar de Ambachtsstraat waar heel veel goederen in opslag liggen die door inwoners en bedrijven zijn aangeboden. Er liggen luiers, speelgoed, eten en kleding, gesorteerd op maat en jongen/meisje. Ook staan er kinderwagens en rollators. Jan Nederveen: “Dit zegt iets over de kracht van en de saamhorigheid in ons dorp.” De vrijwilligers spreken hun waardering uit over het bezoek van de burgemeester en de wethouder.

Laatste halte: sporthal De Appelgaard waar 90 vluchtelingen in crisisopvang verblijven. Kinderen spelen en rennen buiten, ook met andere kinderen uit de buurt. Jongeren en ouderen genieten van de zon. Een aantal rust in de slaapzalen. Hartverwarmend Hardinxveld-Giessendam toont zich ook hier van zijn beste kant. Burgemeester Dirk Heijkoop is trots op de vrijwilligers. “Ik vind het ontroerend wat jullie doen. Jullie zijn onbetaalbaar’.

Dankwoord van burgemeester Dirk Heijkoop

De situatie rond de vluchtelingen uit Oekraïne is ongelofelijk, schokkend en onrealistisch. In ons dorp heerst enorme betrokkenheid. Onze inwoners willen de handen uit de mouwen steken, precies zoals we gewend zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Juist daarom is een dankwoord namens het college op z’n plek.

Ik vind het ontroerend en het vervult mij met trots om burgemeester te zijn van ons dorp. Kerken, ondernemers, verenigingen, inwoners helpen met hun handen, maar ook met goederen, geld en hun hart. Alle collegeleden zijn op hun manier bezig met de hulp. Ons gehele dorp is in de benen voor hen die dat keihard nodig hebben. Deze crisis vraagt veel van ons, maar we willen niemand vergeten. Dat maakt Hardinxveld-Giessendam zo sterk. Ik dank u, mede namens het college, hartelijk daarvoor.

 

In deze serie vluchtelingenblogs houden we je/u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de vluchtelingen uit Oekraïne.