De opvang komt goed op gang (Vluchtelingenblog 1)

In deze serie vluchtelingenblogs houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de vluchtelingen uit Oekraïne.

Ook in Hardinxveld-Giessendam leven we van harte mee met de vluchtelingen uit Oekraïne. De opvang in ons dorp komt inmiddels goed op gang, mede door de onvermoeibare en enthousiaste inzet van talloze professionals en vrijwilligers.

De vluchtelingen hebben inmiddels een plek gevonden in Sporthal de Appelgaard (90 mensen) in kerkgebouw de Bron (21 mensen). Omdat dit om crisisopvang gaat van een paar dagen, een basisvoorziening met minimale faciliteiten, werken we hard om twee kantoorgebouwen geschikt te maken voor een langer verblijf: het kantoor van BM Van Houwelingen en het voormalige kantoorgebouw van Bouwbedrijf Stout, dat de nieuwe eigenaar beschikbaar stelt. Pakweg 120 vluchtelingen kunnen hier straks voor langere tijd terecht. Met meer privacy, een huiskamer, wasgelegenheid en een koelkast.

De vluchtelingen zijn mensen die op stel en sprong huis en haard hebben moeten verlaten. Veelal verscheurde gezinnen, omdat de mannen zijn achtergebleven om te vechten voor hun land. Zwangere vrouwen, kinderen zonder hun ouders, gehandicapten. Hun reis was verdrietig en lang. Van Oekraïne naar Polen reisden ze net zo lang als van Polen naar ons dorp. Met een trauma en vol emoties proberen ze tot rust te komen. Vrijwel de hele dag houden ze contact met familieleden en het thuisfront.

In de Ambachtsstraat is tot en met zaterdag een opslaglocatie voor goederen geopend. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel eten, kleding, speelgoed enz. inwoners aanbieden voor de vluchtelingen. Er heerst een saamhorigheid die ons dorp toont zodra het erop aan komt. We zien allerlei mooie initiatieven ontstaan, soms praktisch, soms puur uit liefde en mededogen. Eén ding is zeker: hartelijk Hardinxveld doet zijn naam eer aan. We zijn er voor de vluchtelingen!