Toen iedereen al naar huis was, regelde ik met spoed drie bedden (Vluchtelingenblog 9)

In deze serie vluchtelingenblogs houden we je/u op de hoogte van de achtergronden rondom de vluchtelingen uit Oekraïne.

Bent u ooit verhuisd? Wie niet eigenlijk. Het betekent een hoop geregel en zit vaak vol aangename en onaangename verrassingen. Zodra u in het huis gaat wonen, moet het wel zo’n beetje klaar zijn. Vergelijkbaar met de locaties in de regio waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Kees Nieuwenhuizen was namens Hardinxveld-Giessendam betrokken bij het bewoonbaar maken van drie opvanglocaties in de regio.

Crisisbeheersing. Voorbereid zijn op iets wat misschien nooit gaat gebeuren. Totdat het gebeurt. Kees Nieuwenhuizen, projectleider bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam weet nu wat het is zodra er iets gebeurt. Oekraïense vluchtelingen die een woonplek moeten hebben voor zes maanden. “De veiligheidsregio kreeg de opdracht voor het inrichten van opvanglocaties met 2000 bedden. Samen met een aantal andere collega’s mochten we een aantal locaties in verschillende gemeenten inrichten”, vertelt Kees. “Ik mocht in de week van 21 tot en met 25 maart mijn dagelijkse werk loslaten en me focussen op de opvanglocaties. Allemaal niet zo heel spannend, maar toch komt er heel wat bij kijken. Gelukkig hadden mijn teamcollega’s de twee weken ervoor al heel wat geregeld om de locaties op tijd bewoonbaar te krijgen.”

Een greep uit wat er geregeld moest worden: keukenblokken, pannen, handdoeken, kinderbedjes, koelkasten, wasmachines, kasten, bedden, bedlinnen. Maar ook wifi, water en gas. Kees: “Het was vooral een kwestie van veel bellen en mailen. Schakelen met leveranciers, prijsafspraken maken. Zonder ervaring, want die heeft niemand in een crisissituatie, sprong ik in het diepe en na een uurtje overdracht, moest ik mezelf zien te redden. Heel leuk, want het is weer eens wat anders dan mijn dagelijkse werk, dat hier inhoudelijk geen raakvlakken mee heeft. Bovendien is het fijn een bijdrage te kunnen leveren aan de opvang van de vluchtelingen.”

De basis van de opvang is altijd bed, bad en brood, de drie b’s. “Die moeten er minimaal aanwezig zijn”, weet Kees. “Maar er komt meer bij kijken wanneer mensen zes maanden verblijven. Je moet overal aan denken en dan nog komen er lastminute verrassingen. Op een gegeven moment was iedereen al naar huis, toen ik plots en direct drie bedden moest regelen. En dat is gelukt, wat weer voor voldoening zorgt. Nogmaals, heel spannend is het allemaal niet, het is en blijft een kwestie van logisch nadenken en dan gewoon doen!”