Wanneer het nodig is, zijn we er in ons dorp (Vluchtelingenblog 5)

In deze serie vluchtelingenblogs houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de vluchtelingen uit Oekraïne.

Een rondje door Hardinxveld-Giessendam op 23 maart 2022. Met pen en papier in de hand. Op zoek naar korte verhalen van inwoners over de vluchtelingen uit Oekraïne. De bereidheid om er iets over te zeggen is groot. Van “Niets doen is geen optie” tot “Het leed is zo groot en wij kunnen het een beetje verzachten.”

Op een bankje zit Els van 64 jaar. De temperaturen tikken bijna de 20 graden aan en ze geniet van de zon. Ze zegt: “Toch maak ik me zorgen. Die oorlog in Oekraïne hakt er behoorlijk in bij mij. Ik heb kinderen en een kleinkind, die gun ik een vredelievende toekomst. Maar ik zit niet bij de pakken neer. Niets doen is geen optie. En dus heb ik veel spullen gebracht naar de Ambachtsstraat. Het minste wat ik kan doen. Ik kan wel janken.”

Op de fiets komt Arjan (19) aangereden. Hij wil graag wat kwijt over de vluchtelingen. “Gisteren reed ik langs De Appelgaard en daar zag ik veel vrouwen en kinderen. Ze zijn bijna alles kwijt, hun man/vader vecht in het thuisland. Ik kan het maar niet bevatten. Daarom heb ik een deel van mijn spaargeld gestort op Giro 555. Het helpt een beetje, maar als we het allemaal doen, kunnen we het verdriet van deze mensen iets verzachten.”

Het koppel Desiree (33) en Vincent (38) wandelt net de supermarkt uit. “We hadden het met elkaar net over hoe luxe wij het hebben. Daar stonden we nooit zo bij stil. Nu kunnen we het vergelijken met de vluchtelingen en we voelen ons best schuldig. Hoewel wij er niets aan kunnen doen natuurlijk. Behalve die mensen helpen. We zien zo veel mooie initiatieven ontstaan in ons dorp. Daarom wonen we hier ook graag. Wanneer het nodig is, zijn we er!”

Esmee is zeven jaar oud. De afgelopen weken heeft ze allerlei klusjes gedaan voor haar ouders en voor de buren. Daarmee haalde ze bijna 170 euro op. “Dat is voor de mensen uit Oekraïne”, laat ze stellig weten. “Ik wil geen oorlog. Laat ze eens aan ons, de kinderen, denken. Wij zijn jong en leven nog heel lang. Oorlog is stom, we willen vrede.