We zijn klaar voor een nieuwe groep vluchtelingen (Vluchtelingenblog 6)

In deze serie vluchtelingenblogs houden we je/u op de hoogte van de achtergronden rondom de vluchtelingen uit Oekraïne.

Maandag 7 maart: de bron, een kerk van hoop, krijgt het bericht dat er 50 Oekraïense vluchtelingen onderweg zijn. Hoeveel er precies naar ons dorp komen, is op dat moment nog niet bekend. Ron de Rover, voorzitter van de kerkenraad, roept een aantal mensen aan tafel. Centrale vraag: hoeveel mensen vangen we op en waar laten we ze slapen?

Kort daarna mailt de bron de vrijwilligers. “Dat was om 12 uur”, herinnert Ron het zich als de dag van gisteren. “Een uur later staat er een rij van vrijwilligers voor de deur. Om te helpen en om goederen aan te bieden. Het Rode Kruis plaatst bedden op de eerste en tweede etage, sterke wifi gaat in de lucht en de ruimtes worden gecontroleerd door de Veiligheidsregio en de GGD. Met alle liefde offerden we onze vergaderruimtes op voor maximaal 30 personen. De volgende ochtend, dinsdag 8 maart, rond 6.30 uur, arriveren er 21 vluchtelingen uit Oekraïne.”

Ze oogden allemaal gespannen, doodop en vol onzekerheid. Vrouwen, kinderen en één man op krukken. Ron: “Direct probeerden we ze op hun gemak te stellen. Ik ben trots op alle vrijwilligers, die dag en nacht beschikbaar waren. Ook van buiten de kerk kregen we genoeg helpende handen en goederen. Ons kernteam, van zo’n zes personen, maakte het werkschema en deed de coördinering. Natuurlijk maakten we fouten, alles was nieuw voor ons, we konden niet leunen op ervaring. Na een week merkten we meer rust onder de Oekraïners, een groot aantal deed mee aan een kerkdienst, ze deden spelletjes met elkaar.”

Intussen vroeg de bron ook veel van de ruim 1.000 leden die de kerk als hun thuis beschouwen. Ron: “Niemand klaagde, zeker niet. En toch ging het rondom de kerkdiensten anders. Er stond bewaking, de jassen moesten mee de kerk in. Ook de andere kerken boden spontaan hun ruimtes aan. Voor vergaderingen of een uitvaart konden we dus uitwijken. Maar ondanks de aanpassingen viel er geen onvertogen woord over deze veranderingen. Iedereen redeneerde vanuit het hart.”

De 21 vluchtelingen zijn inmiddels weg bij de bron en sinds zaterdag 19 maart ondergebracht in de kantoorpanden van BM van Houwelingen en Creon Kozijnen. “Alle voorzieningen om een volgende groep vluchtelingen op te vangen zijn er nog in de bron”, toont Ron. “Zodra zij zich melden, staat de bron voor ze klaar.”