Hardinxveld-Giessendam solidair met Oekraïne

Ruim een week geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Er zijn al veel slachtoffers gevallen onder militairen, burgers en zelfs kinderen. Je vraagt je af waarom en waarvoor?

Het klinkt zo ver weg, Oekraïne. In wezen is het 'maar' 2000 kilometer bij ons vandaan. Het is een oorlog die u misschien ook angstig maakt. De situatie roept misschien ook wel vragen op over hoe de oorlog zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Zijn wij hier in Europa nog wel veilig? Die garantie hebben we helaas nooit, maar weet wel dat we gesterkt worden door de samenwerking met de andere Europese landen. 

De Oekraïense vlag hangt op het Raadhuisplein naast de vlag van Hardinxveld-Giessendam. De vlag laten wij wapperen uit solidariteit naar de Oekraïense bevolking. De vlag wappert om te laten zien dat wij aan hen denken en hen helpen waar we kunnen. De Oekraïense bevolking heeft onze hulp nodig. Op korte termijn door spullen naar Oekraïne te sturen. De eerste vrachtwagens met hulpmiddelen zijn inmiddels onderweg naar Oekraïne. Op de langere termijn is het waarschijnlijk nodig om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in Nederland en in onze regio, waarschijnlijk ook in ons dorp. Onze regio is aangesloten bij de overleggen die hier landelijk over plaatsvinden. Ik houd u hier de komende tijd graag van op de hoogte.

(Tekst gaat verder na de foto)

Vlag Nederland en Oekraïne
 
In tijden van oorlog is het nog belangrijker om schouder aan schouder te gaan staan. Laten wij dat nu ook doen: met Hardinxveld-Giessendam voor Oekraïne. Heeft u spullen in huis die de Oekraïense bevolking kan gebruiken? Breng uw spullen dan naar een verzamelplaats waarvan er in de regio diverse zijn geopend, zoals bijvoorbeeld in Boven-Hardinxveld.  Vanuit daar worden de spullen naar Oekraïne gebracht.

De situatie in Oekraïne laat zien dat vrijheid, vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend zijn. Nog maar 2 maanden en dan is het weer 5 mei; Bevrijdingsdag. De dag dat wij vieren dat we een vrij land zijn. Laten we hopen dat de mensen in Oekraïne hun vrijheid ook snel weer kunnen vieren.

Maandag is weer de maandelijks test van de sirenes. Schrik er niet van, maar denk op dat moment aan de mensen in Oekraïne voor wie dit geluid nu een heel andere betekenis heeft.


Mede namens de gemeenteraad en het college van Hardinxveld-Giessendam,

Burgemeester Dirk Heijkoop profiel


Dirk Heijkoop
Burgemeester