Situatie Oekraïne

Op deze pagina vindt u informatie met veelgestelde vragen en antwoorden over de situatie in Oekraïne.

We onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om hulp te bieden in Hardinxveld-Giessendam. We krijgen ook verschillende vragen van inwoners. Vooral de vraag hoe zij hulp kunnen bieden. Op deze pagina vindt u informatie met veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via crisisorganisatie@hardinxveld-giessendam.nl

Algemene informatie over de situatie leest u op Rijksoverheid.nl.

Zijn er inzamelacties of kan in spullen inzamelen?

In Nederland zijn diverse lokale initiatieven die spullen verzamelen en naar Oekraïne en of buurlanden brengen. Een overzicht vind u op Vluchtelingenwerk.nl.

Ook het Rode kruis brengt goede spullen naar onder andere Oekraïne. Er zijn geen inzamelacties vanuit het Rode Kruis. Ze kopen bij voorkeur zelf de benodigde spullen in. Mensen kunnen daarvoor geld doneren aan giro 555.

Ik wil een initiatief starten en delen met de inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Wat kan ik doen?

Meld uw initiatief aan op de website van Vluchtelingenwerk. Zo wordt uw initiatief ook bekend bij Vluchtelingenwerk. Of neem contact op contact met de gemeente via crisisorganisatie@hardinxveld-giessendam.nl

Ik wil vrijwilliger worden of iets doen.

Dat kan op verschillende manieren:

Ik wil geld doneren voor de mensen in de Oekraïne.

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Ik heb vrienden of familie in Oekraïne. Hoe kan ik hen hier naartoe halen?

Reizen naar Oekraïne is op dit moment niet veilig. Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven in de vrije termijn. Diegene hoeft daarom niet direct asiel aan te vragen en zich ook niet te melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit hoeft ook niet als de vrije termijn (of visum kort verblijf) al is verlopen. Meer informatie is te vinden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (NID).

Ik wil iemand in mijn huis opvangen

U kunt zich als gastgezin aanmelden bij Vluchtelingenwerk via de pagina Steun Oekraïense vluchtelingen.

Ik maak me zorgen door de situatie in de Oekraïne. Wat betekent het voor onze veiligheid?

Als u zich zorgen maakt over uw veiligheid en meer informatie zoekt, kunt u kijken op de website van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Er is heel veel informatie wat is echt?

Er wordt veel informatie en nieuws verspreid. Over desinformatie en nepnieuws leest u meer op de website van Rijksoverheid.

Wat doet de gemeente?

De gemeente zet zich op dit moment in om (crisis)noodopvang te realiseren. Ook kunnen inwoners met vragen terecht bij de gemeente via crisisorganisatie@hardinxveld-giessendam.nl. De gemeente zoekt mee naar de antwoorden en zal doorverwijzen naar de juiste (lokale) partners.

Heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam een opvanglocatie?

Er is een opvanglocatie in Hardinxveld-Giessendam in de bron.

Vlag