Burgemeester Dirk Heijkoop: "Aangescherpte maatregelen komen hard aan"

Beste inwoners,

Maandag 23 maart heeft het kabinet aangescherpte maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Het werd duidelijk dat alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 worden verboden, ook met minder dan 100 mensen. Ik begrijp dat deze maatregel hard is aangekomen. Verjaardagen die nu niet gevierd kunnen worden, bruiloften uitgesteld, sportcompetities afgelast, vakanties geannuleerd. Dit is lastig voor u, uw familie, vrienden en buren. Laten we er samen het beste van maken!

Volg de richtlijnen op

Ondanks de moeilijke situatie doe ik nogmaals een beroep op u. Leef de richtlijnen van het RIVM na. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Ik begrijp dat u af en toe behoefte heeft aan een frisse neus. Dat kan ook, maar ga zo veel mogelijk alleen naar buiten. Vermijd groepsvorming.

Er worden veel goedbedoelde adviezen en cijfers gepresenteerd, ik adviseer u vooral de berichten van het RIVM te volgen en goed op te letten hoe cijfers worden bedoeld.

Bijzonder woord tot de ouderen

Een bijzonder woord van medeleven naar onze oudere dorpsgenoten. Voor u is deze periode extra spannend, zeker als u een broze gezondheid hebt. De maatregelen maken uw wereldje erg klein, geen bezoek en weinig contacten. Ik hoop en reken erop dat familie en vrienden u op allerlei manieren toch ondersteunen en helpen.

Oproep aan kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren jullie kunnen een belangrijke rol spelen om te helpen tegen de eenzaamheid van de ouderen. Maak tekeningen, schrijf brieven en maak filmpjes om hen een hart onder de riem te steken. Ook voor jullie valt het niet mee om school, je sport, je verjaardag te missen en op een andere manier jezelf te moeten vermaken. Zoek elkaar op via Facetime, Whatsapp, Instagram of TikTok en vermaak elkaar met leuke filmpjes ed.

Heb je vragen over het coronavirus of wil je een idee delen, stuur dan een filmpje in met je vraag of idee. Ik ga reageren op de vragen die jullie stellen en samen met de leukste of beste filmpjes, plaats ik dit op sociale media. Wie doet er mee? Stuur je filmpje uiterlijk vrijdag 27 maart naar communicatie@hardinxveld-giessendam.nl.

Burgerhulp

Het is naast alle zorgen en spanning toch heel mooi om te zien dat er veel initiatieven van de grond komen om elkaar te helpen en te ondersteunen. Diverse partijen binnen Hardinxveld-Giessendam werken samen om u te helpen. Heeft u hulp nodig of wilt u hulp bieden? Neem contact op met Servanda via 0184- 612771 of info@servanda.nl.

Laten we zo omzien naar elkaar en samen het coronavirus bestrijden.

Ik groet u hartelijk en wens u allen veel sterkte,

Dirk Heijkoop
Burgemeester