Frank Honders, eigenaar restaurant Kampanje

Frank Honders is eigenaar van restaurant Kampanje.

Frank met zijn vrouw voor restaurant

Hoe verloopt de versoepeling voor uw restaurant?

Wij hebben dinsdag 2 juni weer onze deuren mogen openen. Heerlijk na bijna 3 maanden van in onzekerheid afwachten wat er gaat gebeuren, bij ons en ook in de wereld.
Het mooie weer de eerste 2 dagen waren natuurlijk super, volle tuin op de middag en avond. Daarna op woensdag werd het weer iets slechter, dan ook direct een mindere wil van de meesten om te komen eten. Wij denken toch wel dat er onder de bevolking een kleine aarzeling heerst om er weer ‘op uit te gaan’. De kans op besmetting in de buitenlucht is nihil, zo denkt men vaak ook.

Verder zijn we blij ons leventje weer op te kunnen pakken, al hoewel dit wel gebeurt met een aanzienlijk omzetverlies. Momenteel maken wij ca. 40% van de gebruikelijke omzet!
Logisch te concluderen dat dit niet optimaal is. We genieten wel de NOW-regeling, alleen deze is in de praktijk ca. 60%, daar waar aanvankelijk 90% was gegarandeerd.
Voorop staat dat wij onze gasten ontvangen naar de steeds wisselende corona-voorschriften.

Frank en zijn vrouw in het restaurant

Wat is het positieve dat u uit deze periode heeft gehaald?

Wij denken dat we weer het ‘met zijn allen’ gevoel hebben teruggekregen. Niet alleen in het dorp en daarbuiten, ook bij ons onder de medewerkers heerst een positieve vibe dat we het alleen samen gaan redden. Bij ons is de mentaliteit altijd al goed geweest, zo ook de werksfeer. Maar nu merk je toch nog meer samenspraak en collegialiteit onderling. Iedereen heeft alles over voor een ander. Verder is de afgelopen periode voor ons natuurlijk helemaal niet positief geweest, een dichte zaak zonder omzet doet pijn! Het leed en gezondheid in de wereld staat hier wel voorop natuurlijk.

De afgelopen 25 jaar hebben wij ‘ons Kampanje’ gemaakt tot wat het nu is en plotsklaps zagen we alles als voor de zon verdwijnen. De onzekerheid van niet te weten wanneer de deur weer open mag is niet fijn, telkens weer een ander ultimatum, telkens weer hopen…

We gaan het redden, we moeten en willen! Dat gaan we ook naar onze gasten uitstralen!
Gasten die ook de afgelopen maanden aan ons dachten middels opbeurende mails, kaartjes, korte bezoekjes, telefoontjes, bloemetjes, cadeautjes, enz. was gewoon ontroerend.

Frank en zijn vrouw op het terras

Op welke manier zou u zich voorbereiden op een eventuele nieuwe epidemie?

Dat is lastig te zeggen. Wij hebben de indruk dat de Nederlander momenteel de regels zeer nauw neemt, goed rekening houdt met de corona-maatregelen. Deze zijn ons allemaal bekend. Ook de cijfers betreffende opnames, sterftes en daliong van aantallen IC-bedden gaan de goede kant op. Wij zijn en denken altijd positief en verwachten niet dat als we ons blijven gedragen zoals nu, er spoedig een 2e uitbraak zal ontstaan. Goed blijven opletten, ook je medemens of werkcollega durven te corrigeren, zal op termijn er voor zorgen dat het ‘normale leven’ weer terugkomt.

Kortom: een scenario voor een 2e epidemie hebben wij niet, tevens denken wij dat niemand dit nog heeft. Zeker is wel, als de uitbraak komt dat we wel hele grote problemen krijgen.
Problemen betreffende de gezondheid van onze bevolking en ook zeker problemen voor wat betreft onze economie. Het laten voortbestaan van Kampanje zal dan een hele taak worden.