Jan Nederveen, wethouder gemeente Hardinxveld-Giessendam

Jan Nederveen is wethouder in Hardinxveld-Giessendam. De volgende taken heeft hij in zijn portefeuille: Duurzaamheid en milieu, Sport en cultuur, Toerisme en recreatie, Economie en MAG.

Foto Jan Nederveen 1

Kun je iets vertellen over het belang van KoopLokaal?   

Eigenlijk zou het niets nieuws moeten zijn om lokaal te kopen. Waar vroeger ieder naar zijn eigen bakker, slager, kruidenier, juwelier ging omdat je dat ‘in een dorp zo deed’ is dit de afgelopen tientallen jaren sterk veranderd door allereerst het veel mobieler worden van ons als mensen, daarna kwamen de grootgrutters en grote winkelketens waar de lokale ondernemer al vaak moeilijk mee kon concurreren. En de laatste tien jaar zijn we massaal via internet gaan bestellen en laten we aan huis bezorgen. Gemak dient immers de mens. Daarmee staan we eigenlijk niet meer stil bij de buurvrouw of de man in de straat die hier een lokale winkel heeft. Ieder heeft zijn eigen werk en eigen ding. Veel mensen klagen over gebrek aan goede winkels en een leuke sfeer in de winkelstraat. Ook winkeliers klagen en regelmatig komt er weer een pand leeg. Tot een onzichtbaar virus ons opeens stil zet. Onze baan misschien onzeker is, de omzet van de winkel in elkaar stort. Met lokaal kopen stimuleer je de lokale economie. Hierdoor kunnen winkels blijven bestaan. En ja, dan is het vaak toch iets duurder dan bij een grote winkel in de stad of in de internetshop. Vraag die ik heb bij het belang van KoopLokaal is wat wij (iedere inwoner inclusief mijzelf) er voor over hebben om toch lokale ondernemers te kunnen behouden. Een winkel en een winkelstraat blijkt zelf als we 1,5 meter afstand houden toch nog best gezellig te kunnen zijn. Mij is dat wat waard, wie ook?

Jan Nederveen foto 2

Wat is het positieve dat je uit deze periode heeft gehaald?         

Laat duidelijk zijn dat voor winkeliers en alle ondernemers deze periode nog niet voorbij is zolang er extra regels zoals de anderhalve meter gelden. Of we straks een nieuw normaal of teruggaan naar het oude zal niets afdoen aan de inventiviteit en creativiteit. Binnen no time stond er plexiglas in veel winkels. Als een modeshow niet binnen mocht deden we het maar buiten. Als je geen gasten in je restaurant kan ontvangen ga je toch bezorgen. Ook hebben we geleerd om niet meer te dringen, dat kan ook niet met anderhalve meter afstand. Geen boodschappenwagentjes meer achter op mijn enkels. Opeens blijken we toch wat meer geduld te hebben. Wat ik wel hoop, maar nu nog niet positief is, is of onze winkeliers en ondernemers het allemaal gaan redden. Veel hebben gelukkig gebruik kunnen maken van de regelingen van de rijksoverheid. Maar zullen onze steun nodig houden om ons ook in de toekomst van dienst te kunnen zijn. Ik hoop van harte dat KoopLokaal weer een klein beetje net zo normaal als vroeger wordt.

Foto 3 Jan Nederveen

Welke vraagstuk verwacht je dat nog op ons af gaat komen als het om winkelen gaat?

Door deze crisis is het online bestellen en thuis afleveren gigantisch gegroeid. Een goede oplossing voor onze kwetsbaren die de deur niet uit mochten. En als je 40 uur werkt ook wel heel makkelijk als je boodschappen gelijk met jou om 18 uur thuiskomen. Gemak dient de mens… Maar voor die winkels in de stad of de vergeten boodschap hebben we toch lokaal moeten shoppen. Ik hoop van harte dat we hiervan hebben geleerd dat ook onze lokale ondernemers en winkeliers topproducten leveren. Ze begrijpen wat er hier in het dorp leeft en kunnen je van goede adviezen voorzien. En dan merk je dat een advies in levende lijve toch wat beter voelt dan een gezicht en stem op een scherm of een stuk toelichtende tekst.
Voorlopig zal het online winkelen nog zeker niet stoppen, maar wat ik hoop is dat we wel hebben leren waarderen wat lokale ondernemers en winkeliers (ook vaak werkgevers!) voor ons kunnen betekenen.