Suzanne Heikoop, fotograaf bij SHe Fotografie

Suzanne Heikoop is fotograaf bij SHe Fotografie

Suzanne Heikoop met de Beerrren

Hoe heb jij, als fotograaf, de coronacrisis doorstaan?

De coronacrisis veegde mijn agenda in één keer leeg, dat gaf me de kans om projecten op te starten waar ik voorheen geen tijd voor had. Zo zijn er inmiddels zo’n zeventig verschillende (lokale) ansichtkaarten van hobbyproject De Beerrren, te koop bij vier winkels en besteld vanuit het hele land. De gemeente startte ook een paar campagnes waar ik als fotograaf voor op stap mag. Dat houdt me scherp. Daarnaast sport ik veel om te trainen voor het, helaas inmiddels afgelaste, NK Lifesaving Ocean. Zwemmen kon een tijdje niet, dus heb ik me vooral gericht op de strandonderdelen en het algemeen fit blijven. Zo verplaats ik me lopend of op de fiets en loop ik twee keer in de week hard met een vriendin. Regelmatig komt daar een sprinttraining met mijn vriend bovenop. Ook ben ik een aantal keer naar mijn vriend in Noordwijk aan Zee gefietst, om daar een paar dagen te bivakkeren. Als hij ging werken, besteedde ik wat uurtjes aan werk voor de gemeente, Het Kompas en de reddingsbrigade en werd de rest opgevuld met hardlopen, fietsen en wandelen. Inmiddels beginnen er weer steeds meer opdrachten te komen, zowel uitgesteld als nieuw. Dat geeft het vertrouwen dat het werk echt wel weer komt, maar soms in een wat andere vorm.

Suzanne Heikoop met haar camera

Wat is het positieve dat je uit deze periode hebt gehaald?

Een fitter lijf, haha. Stiekem was de rust wel even fijn. Als zelfstandig ondernemer staat het werk altijd aan, zelfs op vakantie. Daar heb ik tien jaar terug bewust voor gekozen en ik kan ook echt genieten van het plannen en onregelmatige werken. Toch is het soms niet verkeerd om alles even helemaal uit te kunnen zetten. Ik gun mezelf die tijd alleen niet en wil ook geen nee verkopen aan opdrachtgevers. Daardoor ligt er altijd wel iets op het bureau. Vorig jaar kwamen er wat vervelende dingen op mijn pad en toen liep ik mezelf voorbij. Ik schakelde terug en pakte wat meer rust, maar de echte rust in de afgelopen maanden heeft me wel goed gedaan. Ook heb ik tijd gehad om in de onbekendere functies van mijn nieuwe camera’s te duiken. Op technisch en creatief vlak probeerde ik wat dingen uit met De Beerrren. Die zijn daar ideaal voor. Als een idee compleet mislukt, blijven ze gewoon lachen. Zij wel.

Als ik door het oog van een fotograaf naar Hardinxveld-Giessendam kijk in tijde van de coronacrisis, wat zie ik dan?

Gegeven kansen, de unieke omgeving en toch ook een beetje het onwennige.
Ik heb enorm veel geluk gehad met de mentaliteit van dorpsgenoten. Als je goed werk levert of men je aardig vindt, wordt je naam doorgegeven aan anderen. Dat is hier normaal, maar gaat echt niet overal zo. Ik ben erg dankbaar voor de kansen die ons dorp me geeft en heeft gegeven. In de afgelopen tijd kwam dat nog eens extra naar voren. Mensen vragen je hoe het gaat, proberen bewust opdrachten voor je te verzinnen of sturen een kaartje.
Daarnaast wonen we in een prachtige omgeving, ideaal voor fotoshoots in de natuur. Tijdens het Beerrren-project werd ik me ervan bewust dat Hardinxveld-Giessendam best veel herkenbare, iconische plekken heeft, in tegenstelling tot verschillende buurgemeenten. Dat liet me weer beseffen dat we eigenlijk best bevoorrecht zijn met de plaats waar we wonen.
Het onwennige zie ik tijdens opdrachten. Je kan voor publicaties nu echt niet aankomen met foto’s waarop men te dicht bij elkaar staat. Ik moet daarin sturen, maar daar moest ik mezelf echt in trainen, ook door fouten te maken. De gemiddelde nuchtere Hardinxvelder houdt van nature al ongeveer een meter afstand, maar daar komen ze tegenwoordig twee stoeptegels mee tekort. Als ik nu op de achtergrond fotografeer, moet ik helaas wel eens naar de voorgrond om mensen erop wijzen dat ze uit elkaar moeten. Dan is het spontane er wel vanaf. Daarom ook van mijn kant het verzoek: blijf afstand houden! Dat is niet alleen beter voor de gezondheid van iedereen, maar ook voor het beeld.

Suzanne Heikoop met haar camera en de Beerrren op de achtergrond

(foto's: RHe Fotografie)