Ervaringsverhaal: Elly Kool

Elly Kool kreeg in april verschillende klachten die konden wijzen op COVID-19. Ze liet zich testen en bleek inderdaad besmet te zijn met het coronavirus. Ze werd erg ziek. Ruim 5 maanden later ondervindt ze nog steeds de gevolgen van het virus. Op deze pagina vertelt zij haar verhaal.

Waarom heb je je laten testen? Had je bijvoorbeeld bepaalde klachten?

De eerste klachten begonnen half april. Ik had enorme spierpijn en was erg vermoeid, maar gezien ik veel werkte kon ik die klachten wel verklaren. Snel daarna volgde koude rillingen, koorts, geur- en smaakverlies. Klachten die serieus waren.

Elly Kool foto 1

Hoe heb je de test ervaren?

In april was er een te kort aan testen en werd niet iedereen getest. Omdat ik werk als zorgverlener kon ik wel worden getest. Ik heb me aangemeld en kon de volgende morgen worden getest. Het testen heb ik ervaren als even een naar gevoel in keel en neus maar van zeer korte duur en zeker niet pijnlijk. Dan het wachten op de uitslag, de onzekerheid, vervelender dan de test zelf. Tien uur na het testen werd ik gebeld met een positieve uitslag. Wat een teleurstelling, al ging ik er toen nog vanuit dat ik het maar gehad kon hebben gezien de groepsimmuniteit die nodig was om het virus in te dammen. Dat toen nog werd gedacht.

En daarbij, ik was gezond, had energie voor 10 en een goede conditie, dus twee weken uitzieken en klaar. Dat pakte helaas ander uit. Uiteindelijk kon ik niet anders dan toegeven aan het virus, gezien de klachten zich uitbreidden. Het virus voelde ik op vele plaatsen inbranden, In longen, luchtpijp, keelen mondholte, en dat wekenlang. Benauwdheid, moeite met elke ademhaling en dat te weten dat je minimaal 15 x per minuut ademhaalt. Daarbij ook heftige hoofdpijn, alsof je schedel omhoog zou komen door de druk, duizeligheid, lichten geluidgevoelig. Zelfs de begin klachten werden heftiger. Er zijn meerdere momenten geweest dat ik me afvroeg, gaat dit wel goed? Is mijn lichaam sterker dan het virus? Of gaat het virus het winnen? Ik ben dankbaar voor het ontvangen van alle nodige zorg van naasten, huisarts, fysiotherapie en medisch specialisten in het ziekenhuis.

Ruim 5 maanden later ben ik nog aan het herstellen van het virus. Ik ondervind hiervan dagelijks klachten en beperkingen. Bij geringe inspanning benauwd, enorme spierpijn en vermoeidheid, nog steeds geur- en smaakverlies en enorm verlies van spiermassa. Het lichaam levert om te functioneren en te herstellen 24/7 topsport. De beperkte energie verdeel ik gedoceerd over de dag, te veel doen geeft fysieke en grote terugslag. Naast dat het fysiek zwaar is dit het zeker ook mentaal. Het niet kunnen wat je voorheen deed, graag zou willen en niet te weten wanneer dit wel gaat lukken.

Elly Kool foto 3

Vind je dat anderen ook een coronatest moeten laten doen bij klachten? En waarom vind je dat?

Mijn verhaal deel ik met jullie om jullie aandacht te vragen voor het virus, dat helaas weer enorm uitbreidt. Ook bij het doormaken van ‘milde klachten’ kan de weg naar herstel zwaar en lang zijn. Dat kan ik jullie uit ervaring zeggen. Alleen samen kunnen we de verspreiding van het corona virus voorkomen. Bescherm jezelf en anderen in je omgeving door het nemen van de voorzorgsmaatregelen. Laat je testen bij klachten en blijf binnen in je quarantaine tijd. Samen zorgen voor elkaar, ook nu we ons dagelijks leven niet als alledaags ervaren. Samen staan we sterk.

Elly Kool foto 4