Terugblik op experiment centraal stemmen tellen in Hardinxveld-Giessendam

In de gemeente Hardinxveld-Giessendam is voor eerst meegedaan aan een experiment om centraal stemmen te tellen. Dit proces is over het algemeen goed verlopen. Wel bleek donderdagochtend 21 maart op een van de stemlokalen nog een stapeltje stembiljetten van de Waterschapsverkiezingen te liggen. Die stembiljetten zijn daardoor niet gelijk 's nachts, maar 's morgens vroeg naar het centrale stembureau gebracht. Dit had geen effect op de definitieve uitslag, omdat alle stemmen na sluiting van het stembureau zijn geteld.

Experiment centraal stemmen tellen

De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft meegedaan aan het experiment om centraal stemmen te tellen. Dat betekende dat op de verkiezingsdag (woensdag 20 maart 2019) alleen een voorlopige telling uit op lijstniveau uitgevoerd is. Die stemmen zijn na sluitingstijd allemaal geteld. Op donderdag 21 maart werden voor zowel de Provinciale Staten als voor het Waterschap de stemmen op afzonderlijke kandidaten geteld. Dit gebeurde tijdens een openbare telling op het gemeentelijke stembureau in het gemeentehuis (Raadhuisplein 1).

Stapeltje stembiljetten Waterschapsverkiezingen

Op donderdagochtend 21 maart bleek nog een stapeltje stembiljetten van de Waterschapsverkiezingen bij stemlokaal De Driemaster te liggen. De stembiljetten worden normaal in een afgesloten stemcontainer gedaan, maar dat is met dit stapeltje per abuis niet gebeurd. De stembiljetten werden bij opening van de school aangetroffen en zijn toen direct naar het gemeentelijke stembureau gebracht. Daar bleek dat alle stemmen op dit stembureau correct geteld waren.