Informatie voor Niet-Nederlandse inwoners

Bent u niet-Nederlander die in Nederland woont en onderdaan van een andere EU-lidstaat? Dan heeft u onder voorwaarden stemrecht voor de Europese Parlementsverkiezing.

Voorwaarden

Het gaat om personen die:

  • op de dag van de kandidaatstelling hun woonplaats hebben in het Europese deel van Nederland en
  • op de dag van de stemming de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en
  • niet zijn uitgesloten van het kiesrecht, hetzij in Nederland, hetzij in de lidstaat waarvan zij onderdaan zijn

Registreren om te stemmen voor Europees Parlement in Nederland

Als u voldoet aan de bovenstaande voorwaarden mag u zelf kiezen in welk land u stemt voor het Europees Parlement: of in Nederland (het EU-land waar u woont) of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Als u ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen van de (Nederlandse) leden van het Europees Parlement, moet u zich hiervoor registeren. Registreren doet u door het formulier Y32 in te vullen. Wilt u in uw land van herkomst stemmen, dan hoeft u zich niet te registeren. Wel moet u zich tijdig melden bij de autoriteiten van uw land van herkomst. Nadat u het formulier heeft ingeleverd, blijft u (zolang u in Nederland woont) in Nederland geregistreerd als kiezer voor het Europees Parlement. Er zijn ook vertalingen van het formulier in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools.

Formulier inleveren

Stuur het ingevulde formulier met bijlage naar:

  • Gemeente Hardinxveld-Giessendam
  • Burgerzaken
  • Postbus 175, 3370 AD Hardinxveld-Giessendam

De gemeente Hardinxveld-Giessendam moet uiterlijk 23 april 2024 hebben ontvangen. U ontvangt dan een stempas waarmee u kunt stemmen.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt?  Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie Y32 in te trekken.