Verhalen vertellen

In 2025 vieren we in Nederland 80 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jubileumjaar biedt ons een moment om stil te staan bij wat vrijheid betekent en waarom het zo belangrijk is om dit te blijven vieren, ook in Hardinxveld-Giessendam.

Vrijheid kent vele definities. Het kan betekenen dat je kunt zeggen en doen wat je wilt, zolang je de wet en fatsoensnormen respecteert. Vrijheid kan ook inhouden dat je zonder angst leeft, je eigen keuzes maakt en je eigen baas bent. Het is het onvoorwaardelijk accepteren van jezelf en anderen en het liefdevol omarmen van je dromen. Daarmee leg ik de nadruk op respect en verantwoordelijkheid als kernwaarden van vrijheid.

Jouw of mijn vrijheid mag nooit ten koste gaan van de vrijheid van een ander. Het is belangrijk om respectvol en verdraagzaam te zijn en te zorgen voor elkaar. De huidige en toekomstige generaties moeten zich betrokken blijven voelen bij onze vrijheid. Dit kan door verhalen te vertellen via moderne media en door historische gebeurtenissen te vertalen naar hedendaagse situaties die jong en oud aanspreken. Vrijheid is dus geen vanzelfsprekendheid. Het is een waarde die we moeten koesteren en actief moeten uitdragen. Door respectvol met elkaar om te gaan en open te staan voor elkaars verhalen, kunnen we bijdragen aan een samenleving waarin iedereen in vrijheid kan leven. Laten we blijven luisteren, vragen stellen en de dialoog gaande houden over wat nodig is om die vrijheid te behouden en te versterken.
 
Aan de dialoog wordt gelukkig veel aandacht gegeven in Hardinxveld-Giessendam. Er zijn lezingen, gastlessen op scholen en in Museum de Koperen Knop, waar ook een expositie is. Er zijn ook gesprekken tussen kinderen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Dat het gesprek nodig blijft, bleek wel toen onlangs antisemitische uitingen enkele objecten in onze gemeente ontsierden.

Bij de onthulling van een nieuwe gedenkplek langs Zwijnskade, waar vroeger een radarpost stond, werd opnieuw duidelijk dat herinneringen door mensen worden gevormd. De bekende verhalen zijn door verschillende mensen anders beleefd en worden weer verrijkt met nieuwe verhalen.  Burgemeesters zijn doorgaans verhalenvertellers. De één is wat langer en de ander is wat korter van stof, maar altijd bedoeld om verbinding te maken en werelden bij elkaar te brengen. Ik zal dat blijven doen!
 
Naast herdenken mogen we ook vooral onze vrijheid vieren. De enorme vreugde die er was na de bevrijding door de geallieerden was groot, en daarom is het belangrijk om die blijdschap van  bevrijding te blijven koesteren.

Ik wens u allen een zonnige koningsdag, een betekenisvolle 4 mei herdenking en een feestelijke 5 mei viering toe.

Burgemeester Dirk Heijkoop