Digitaal Opkopers Register (DOR)

Bent u handelaar in of opkoper van tweedehands of ongeregelde goederen? Ongeregelde goederen zijn bijvoorbeeld (edel)metalen, uurwerken, kunst, voertuigen, fietsen, elektronica of apparatuur voor automatische registratie. Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Door registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan heling. U maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.

Digitaal Opkopers Register (DOR)

Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.

Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

Via de website ikbenhandelaar.nl kunt u meteen een gebruikersnaam en inlogcode aanvragen voor het DOR.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen.

Via het DOR kunt u ook eenvoudig op stopheling.nl controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Controle door de gemeente

Vanaf 1 september 2023 controleert gemeente Hardinxveld-Giessendam ondernemers op de registratie in het DOR of DOL. Deze controles worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Blijken uw zaken tijdens de controle niet op orde? Dan komt de gemeente vaker bij u langs en riskeert u een boete.

Wet- en regelgeving

> Artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht
> Uitvoeringsbesluit ex artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht
> Artikel 2.66 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Hardinxveld-Giessendam

Heling

(Ver)koopt u tweedehands goederen en weet of vermoedt u dat deze afkomstig zijn van diefstal? Dan maakt u zich schuldig aan heling. Heling is strafbaar. Controleer voor aankoop altijd of het product gestolen is op stopheling.nl.

Meer weten?

Gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft in augustus 2023 een brief gestuurd aan ondernemers met informatie rondom de controles. Wilt u deze brief ook ontvangen? Neem dan contact op met team Veiligheid via 14 0184 of teamveiligheid@hardinxveld-giessendam.nl. Ook bij andere vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met team Veiligheid via bovenstaande contactgegevens.