Heling algemeen

Heling. U hebt er vast wel eens wat van gehoord maar wat het nou precies is? Aan de hand van enkele vragen en antwoorden proberen we u dat duidelijk te maken.

Wat is heling?

Het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen en voertuigen wordt heling genoemd. Dit is strafbaar. Helen kan u een boete, gevangenisstraf en strafblad opleveren. Ook het kopen van een product waarbij u het vermoeden had kunnen hebben dat het om een gestolen artikel gaat valt onder heling.   

Waarom is de aanpak van heling zo belangrijk?

Zonder heling zijn er minder straatroven, overvallen en inbraken. De dader kan de spullen niet meer verkopen en dus levert de inbraak of overval voor hem niets meer op.

Wat doet de gemeente in de aanpak van heling?

De gemeente heeft enkele artikelen in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen over dit onderwerp. Daarin worden ondernemers onder andere verplicht gesteld om een Digitaal Opkopers Register bij te houden. De gemeente voert hier samen met de politie controles op uit. Daarnaast doet de gemeente aan voorlichting richting bewoners en ondernemers over wat zij kunnen doen in de bestrijding van heling. Zo zorgen we er met elkaar voor dat er nog minder ruimte is voor criminaliteit.

Welke rol is er voor ondernemers weggelegd in de bestrijding van heling?

Het DOL en het DOR. Bent u ondernemer in de gemeente Hardinxveld-Giessendam en handelt u in tweede handsgoederen dan moet u hiermee bekend zijn. Is dit niet het geval? Lees dan snel verder want u bent verplicht om hier iets mee te doen. Als handelaar moet u namelijk ingeschreven staan in het Digitaal Opkopers Loket. Tevens bent u verplicht om van de in- en verkoop van deze tweedehands goederen gegevens bij te houden in het Digitaal Opkopers Register. Doet u dit niet? Dan bent u in overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening. Bij een controle door gemeente en politie kan dit een boete of zelfs sluiting van uw zaak opleveren.

Welke rol kan ik als persoon nemen in de bestrijding van heling?

De gemeenten en politie kunnen het niet alleen. Ook u vormt een belangrijke schakel in de bestrijding van heling. Zo kunt u uw spullen bijvoorbeeld registreren op de website of in de app van stop heling.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp of wilt u meer informatie? Kijk dan eens op de themapaginas's van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid of van de politie Heeft u aanvullende vragen over dit thema, dan kunt u een mail sturen aan de gemeente (ter attentie van Team Veiligheid) via info@hardinxveld-giessendam.nl of bellen naar 14-0184 en vragen naar Team Veiligheid.