Podium

Onze gemeente is prachtig mooi gelegen aan de Boven en Beneden Merwede. Veel bewoners wonen echter achter de snelweg en de dijk, in de Alblasserwaard. Een klein deel van de inwoners woont direct aan de rivier. Bij de ontwikkeling van het terrein van de IJzergieterij tot woongebied heeft de gemeente daarom ingezet op het aanleggen van een ‘plein’ aan de rivier voor alle inwoners van Hardinxveld-Giessendam. We hebben het de werktitel ‘Podium’ gegeven.

Waarom

Bewoners van Hardinxveld-Giessendam moeten elkaar op deze mooie plek – waar ook het stuk dijk voor de IJzergieterij onderdeel van uitmaakt – kunnen ontmoeten en genieten van het uitzicht op de rivier. Als onderdeel van een ommetje of fietstochtje of gewoon als bestemming om wat tijd aangenaam door te brengen. De insteek is om er één van de ‘visitekaartjes’ van Hardinxveld-Giessendam van te maken.

Artist impresion van podium IJzergieterij van boven bekeken. Podium ligt aan de rivier. Daarachter ligt woonwijk de Ijzergieterij

Wanneer

De bedoeling is om de aanleg van het Podium eind kwartaal 2 van 2024 te starten en op te leveren voor het einde van dat jaar.

Waar

Het Podium maakt onderdeel uit van het project IJzergieterij en ligt tussen de Rivierdijk en de Merwede, in het westen van de gemeente. Het Podium is ongeveer 60 bij 40 meter groot (iets groter dan een half voetbalveld) en ligt tussen de nieuwe appartementengebouwen en de dijk. De dijk voor de IJzergieterij loopt vanaf het fietspad langs de A15 naar de Nieuweweg, dit stuk is ongeveer 800 meter lang.

Plankaart Podium

Planning

In februari 2024 hebben we alle Hardinxveld-Giessendammers gevraagd om wensen en ideeën aan te dragen. Vooral veel groen? Een fijne stek om te vissen of moet je er ook een ijsje kunnen eten of wat drinken? Rust en ruimte of af en toe een activiteit, zoals een koor of kunstmarkt. Speelgelegenheid voor kinderen? Een jeu de boules-baan? Zonneweide? Of toch iets heel anders?

Meer dan 500 bewoners maakten van die gelegenheid gebruik, waarvoor veel dank!  Lees er meer over in het nieuwbericht naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête. Het complete rapport, (pdf 2,5 MB) is beschikbaar. Alle input wordt besproken met een klankbordgroep die bestaat uit vijf inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Vervolgens stellen de klankbordgroep en gemeente, in overleg met andere betrokken partijen als het Waterschap, Rijkswaterstaat en Gebroeders Blokland, een plan op. Dit plan wordt door Spacevalue, bureau voor stedenbouw en ruimtelijke ontwikkeling, en TLU Landschapsarchitecten omgezet in een fraai ontwerp. Dit wordt in mei 2024 in het college van B&W behandeld, zodat vanaf juni 204 de uitvoering ter hand kan worden genomen.

Betrokken partijen

  •   Gebroeders Blokland
  •   Waterschap Rivierenland
  •   Rijkswaterstaat
  •   Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan IJzergieterij is onherroepelijk geworden en is te vinden op ruimtelijkeplannen.nl.

Contact

Heeft u vragen over dit project? Vul dan het contactformulier Bouwen en verbouwen in of neem contact op met het projectsecretariaat: projectsecretariaat@hardinxveld-giessendam.nl