Houtkachel aan? 8 tips voor minder rook en geur
De temperatuur zakt, de houtkachel gaat aan. Wij verzamelden de beste stooktips. Zo beperkt u de rook en geur voor de buren en uzelf.
De acht manieren
1. Stook alleen droog hout
Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
2. Stook schoon, onbewerkt hout
Bij verbranding van geverfd, gelijmd of geïmpregneerd hout komen zware metalen vrij. Papier en karton zorgt voor veel rook.
3. Leg het meest brandbare materiaal bovenop
De meeste mensen doen het nog andersom. Deze Zwitserse methode werkt beter. Leeg de zware houtblokken onderop, het aanmaakblokje bovenop.
4. Sla soms een dagje over
Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen.
5. Laat de schoorsteen elk jaar vegen
Dat heeft u ook minder kans op een schoorsteenbrand.
6. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
Het hout kan dan beter verbranden waardoor u minder schadelijke stoffen hebt.
7. Houd het ventilatierooster in huis open tijdens het stoken
Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
8. Controleer regelmatig of u goed vuur hebt
Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.