Genieten en herdenken

Column burgemeester Dirk Heijkoop over herdenken en stilstaan bij onze vrijheid.

Heel voorzichtig lijkt de lente toch begonnen. Je ziet overal de natuur ontluiken en bloemen in bloei komen.

Langs de Parallelweg zijn de bloemen van het Prachtlint al volop zichtbaar. Wat kan een mens genieten van de zon en de natuur in het voorjaar.

Dagelijks worden we op de hoogte gehouden over de verschrikkelijke oorlogen in Oekraïne en Gaza en zoveel ander leed in de wereld. Opvanglocaties in Nederland voor vluchtelingen uit de hele wereld zitten vol. Het is daarom goed ook dit jaar weer stil te staan bij onze vrijheid en dankbaar te zijn dat anderen voor onze vrijheid hebben
gestreden en velen de hoogste prijs daarvoor hebben betaald.

We leven toe naar 4 mei waarop, zoals ieder jaar, weer de Nationale Herdenking plaatsvindt. De Herdenking is er om duidelijk te blijven maken dat vrijheid een werkwoord is; dat wij hier met elkaar voor moeten ‘vechten’ in positieve zin.

De komende weken geef ik, en met mij vele anderen, daar veel aandacht aan. Er is vooral aandacht voor de kinderen in ons dorp. Op een toegankelijke manier willen wij met hen de verhalen van de oorlog levend houden en meebeleven. Er worden gastlessen gegeven door raadsleden, wethouders en mijzelf op een aantal basisscholen. In 2017 is de toenmalige stichting Prinsessendag gestart met het organiseren van gastlessen in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In de gastlessen wordt een joods gezin uit Hardinxveld- Giessendam uit de anonimiteit gehaald en hun verhaal geplaatst in de tijd van de WOII.

Ook bezoek ik met kinderen graven van slachtoffers uit WOII. Nabestaanden vertellen de verhalen van hun familie en geven zo de herinnering aan het leed en de verschrikkingen van de oorlog door. Samen spreken wij met de kinderen over vrijheid en wat wij hiervoor moeten doen. Dit zijn waardevolle momenten voor de kinderen maar ook voor ons allemaal, waarvan ik hoop dat ze zullen blijven hangen.

Vrijheid voor iedereen is belangrijk. Daarom doe ik hierbij alvast een oproep; zie ik u ook op 4 mei aan de Sluisweg?

Graag tot dan.

Burgemeester Dirk Heijkoop

Dirk Heijkoop, burgemeester