Heling voor inwoners

Een mooie mobiele telefoon gezien op Marktplaats? Of een hele nieuwe racefiets? En wat blijkt, het is ook nog eens het nieuwste model! En dat voor maar 350,00 euro?! U denkt: "die moet ik hebben!" Maar tegelijkertijd vraagt u zichzelf hardop af: dit is toch te mooi om waar te zijn? En wat doet u dan?

Stopheling.nl

Surf naar de website: stopheling.nl

Op deze website kunt u controleren of een tweedehands product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Waarom is dat nou zo belangrijk? Omdat u:

  • diefstal in stand houdt als u bewust of onbewust gestolen spullen koopt;
  • zich (ook onbedoeld) schuldig maakt aan heling en dat is strafbaar;
  • de politie helpt bij opsporing van dieven als u via Stopheling.nl of de app Stopheling een gestolen goed vindt.

Hoe gaat die controle in zijn werk? U kunt op de website heel makkelijk de controle uitvoeren door  (een deel van) het serienummer van het product in te voeren. Ook vind u op deze website een zestal tips die u kunnen helpen te voorkomen dat u slachtoffer en/of dader wordt van heling.

Stopheling app

Een van de tips is het downloaden van de stopheling app. Hierin kunt u al uw waardevolle spullen registreren. Zo is bij diefstal de kans dat uw spullen worden gevonden als de dader deze ergens aanbiedt groter. Daarnaast kan de informatie die u over uw spullen opslaat ook van belang zijn voor de verzekering (ook na een brand) en kan de informatie van belang zijn voor de politie in het opsporingsonderzoek naar de dader.  

Verplichting voor ondernemers

U staat er niet alleen voor! In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente zijn voor handelaren in tweedehandsgoederen verplichtingen opgenomen. Zo dienen zij zich bijvoorbeeld kenbaar te maken bij de gemeente en een (digitaal) register van alle tweedehands spullen die ze in- en verkopen bij te houden. Ook dit helpt in de bestrijding van heling. Wilt u daar meer informatie over lezen? Kijk dan eens op de pagina heling en ondernemers.